Augustpristagare 2022

Årets Augustvinnare är Ia Genberg för romanen "Detaljerna", Nina van den Brink för biografin "Jag har torkat nog många golv" och Ellen Strömberg för ungdomsromanen "Vi ska bara cykla förbi".

Den 27 november hölls årets prisutdelning för Svenska förläggareföreningens pris Augustpriset. Här är de vinnande titlarna och juryns motiveringar: 

Årets svenska skönlitterära bok: Detaljerna

"I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande."

Årets svenska fackbok: Jag har torkat nog många golv

"Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del."

Årets svenska barn- och ungdomsbok: Vi ska ju bara cykla förbi

"Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv."

Låna vinnarböckerna

Våra texter

  1. Augustpriset 2022

    Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    Här är de nominerade titlarna och författarna till årets Augustpris.

Målgrupp:

Skrivet av: Anna Sahlén den 29 november 2022