Att resa med böcker i bagaget
En bra förberedelse inför en utlandsresa är att bekanta sig med landets litteratur. Resehandböcker i all ära, men det går att få nog så många tips från skönlitterära böcker.
Det är verkligen ett nöje att komma till en ny plats och känna igen gator och torg utan att någonsin egentligen ha varit på platsen.
Vi reste nyligen till Amsterdam efter ett spontant inköp av biljetter till PJ Harveys konsert. Det började som ett infall med bara konserten som mål, men väl där så blev det något mer än att bara lyssna på musik, möta våren och titta på tulpaner.
Barnlitteratur - en bra start
Inför resan frågade vi oss vilka författare från Nederländerna vi hade läst eller borde läsa. Litteraturdatabasen
Alex online
var till stor hjälp, där kunde vi välja ett land och få en lista på författare.
Annie M.G. Schmidt
lär ha sagt att en absurd saga kan innehålla större sanning än en dokumentär. Hon är Nederländernas stora barnboksförfattare men har också skrivit mycket för vuxna, bland annat kabaréer.
Det finns bara en bok av henne översatt till svenska, vilket är märkligt eftersom hon är lika stor i Nederländerna som
Astrid Lindgren
är hos oss. Vi såg spår av Annie M.G. Schmidt lite här och var i Amsterdam.
Vidsynthet och tolerans på gott och ont
Guus Kuijer
var en ny bekantskap för oss. Han är uppvuxen i Amsterdam och kan sin stad. Genom hans böcker om Polleke lär vi känna staden inifrån. Vidsyntheten och toleransen på gott och ont, misären, religiositeten och glädjen.
I år översattes en ny bok av honom,
Boken om allting. Förlaget Opal har tyvärr gett boken ett trist omslag så det är ingen bok som lockar till läsning om man inte känner till Polleke. Boken är sorglig men ändå varm och humoristisk.
Max Velthuijs
är en barnboksförfattare som är välkänd i Sverige. Det är han som har skrivit och illustrerat bilderböckerna om Grodan och hans vänner Ankan, Grisen, Råttan och Haren. Hans allmängiltiga berättelser för små och stora barn är filosofiska och existentiella till sitt innehåll.
Värmen, humorn och toleransen som man känner när man läser Kuijer och Velthuijs mötte vi när vi vandrade i Amsterdam.
Renate Dorrestein skildrar vardagslivet
Förutom miljöerna med cyklar och blommor blev vi bekanta med ett nutida vardagsliv. Vi fick bland annat lära oss att rutiga byxor betyder att man är folkpartist. Det kanske ska tas med en nypa salt, men roligt var det varje gång vi stötte på någon med sådana byxor.
Vermeer, Van Gogh och Anne Frank
På Rijksmuseum pågick bland annat en utställning av Vermeers verk. Till vår lycka hade vi sett filmen
Flicka med pärlörhänge. Varken boken eller filmen har nederländska upphovsmän, men de handlar om Vermeer och filmen berikade vår konstupplevelse.
Van Gogh-museet får man inte missa när man är i Amsterdam. Innan besöket är det inte helt fel att läsa
Irving Stones
Han som älskade livet.
Amsterdam är en stad att återvända till. Visst har vi läst
Anne Franks dagbok, men något besök på Anne Franks museum hann vi inte med den här gången. Bara det är en anledning att komma tillbaka.