Att leva som hemlös

Hemlöshet är en tragedi för de individer som är drabbade, men angår oss alla. I både fack- och skönlitteratur skildras de hemlösas tillvaro och Hans Millgård tipsar om några läsvärda böcker.

En man tittar i en soptunna
...ett liv som ligger jävligt nära helvetet.

Så beskriver Lennart sin tillvaro. En före detta framgångsrik idrottsman som tidigt hamnat snett i livet. Med sina 15 år som uteliggare är han veteran i en värld där medelåldern är låg. Vi möter honom och många andra som av en eller annan anledning hamnat på gatan i Bo Johanssons annorlunda reportagebok Under bar himmel.

Ett problem som växte på 1980-talet

Bo Johansson övervann sin rädsla och gjorde sin resa till ett okänt Stockholm. Han mötte dem som bor i trappuppgångar, tunnlar, kulvertar och på härbärgen.
 
Hur många hemlösa har vi i Sverige? I Stockholm lär det röra det sig om några tusen, i Malmö 900. Enligt Socialstyrelsens beräkningar rör sig siffran kring 17 000 för hela Sverige.

På 1970-talet var det inget större problem men på 1980-talet börjar det växa. I Uteliggarna i välfärdssamhället av bland andra Leif Stenberg från 1989, tecknas en mörk bild av uteliggarnas 1980-tal. Interiörerna från natthärbärgen i Stockholm är ljusår från det yuppieliv som förknippas med den tiden.

Sedan 1999 har ökningen av antalet hemlösa varit mellan 30 och 45 procent, enligt Stockholms Stadsmissions hemsida.

Sverige långt efter grannländerna

Leif Stenberg sammanfattar dagsläget i artikeln "Knäck hemlösheten" i Vasaplan 2011:6, den Umeåbaserade tidningen som är vårt lokala språkrör för hemlösa och socialt utsatta. Det handlar om ett systemfel. Kortsiktiga akuta åtgärder sätts in utan uppföljning och myndigheterna är dåliga på att samarbeta. Undantag finns, men våra nordiska grannar ligger långt före, skriver han.
 
De som inte vill något får bo på natthärbärge, förklarar en socialsekreterare i Thord Erikssons klargörande lilla skrift med samma titel. På några få sidor får jag som läsare klart för mig vilka möjligheter en hemlös missbrukare har att få tak över huvudet och vilka hinder han möter.

Raine Gustafssons berättelse

Raines dagbok av Raine Gustafsson
Tolv års erfarenhet av ett liv på gatan har Raine Gustafsson, som han delar med sig av i Raines dagbok. Skrivandet började med att han sålde de hemlösas eget husorgan, Situation Stockhom. Tidningen saknade någon som utifrån sitt eget liv kunde rapportera från uteliggarlivet och göra det på ett trovärdigt sätt. Raine Gustafsson hade blicken, förmågan och lusten att berätta. Och han hade humor, en nödvändig egenskap både för att klara ett liv på samhället skuggsida och för att kunna skriva om det utan att skrämma bort läsarna.

Han berättar om de som överlever och de som inte gör det. Framför sig ser han ett hårdnande samhälle där ett lämmeltåg av människor tältar och bygger kojor i skogarna runt Stockholm och fyller parkeringsplatserna med husvagnar.

En kaxigare attityd till livet på gatan har amerikanen Lee Stringer. Mitt i livet tappade han fotfästet och förlorade jobb och bostad efter att hamnat i knarksvängen. Osentimentalt berättar han hur han överlever och hittar vägar att få mat för dagen och kläder på kroppen. Han samlar tomburkar och säljer Street News, New Yorks motsvarighet till Situation Stockholm. Snart börjar han själv skriva artiklar för tidningen och lyckas så bra att han blir redaktör. En annorlunda framgångsberättelse.

Hemlöshet i skönlitteratur

Egentligen är det inte konstigt att deckar- och thrillerförfattare använder sig av de hemlösa och deras liv som stoff till sina mörka berättelser. Miljöer som i sig signalerar hot och fara. Sparsamt upplysta parker, ödsliga husvagnsparkeringar och ekande trappuppgångar. Lägg därtill alla mörka hemligheter som döljer sig i det förflutna men som obönhörligt avslöjas.

Person som sover utomhus
Mark Billingham låter kommissarien Thorne för en tid förvandlas till uteliggare i Livlös. Några hemlösa har brutalt mördats och polisen står rådvill. Trådarna leder till Irakkriget, till tortyr av krigsfångar och filmer på avvägar. Han lägger ett tidsödande och svårtytt pussel av ledtrådar och hamnar själv i farozonen. I ett efterord nämner författaren att mellan en av tre och en av fem hemlösa i Storbritannien har en bakgrund inom krigsmakten. Ett sorgesamt faktum och en vink om oförutsedda kostnader för internationella militära insatser.

Man kan göra feelgood-litteratur av eländet också, som Sara Kadefors gör i Borta bäst. Sylvia vill leva mer exklusivt än vad kassan tillåter. Efter att ha överskridit gränsen för det tillåtna lämnar hon i all hast sin familj och sitt skyddade villaliv. Bilen blir hennes hem och hennes egen resa blir omvälvande. Här levs ett liv på samma gång i av- och utveckling.

Projektet "Bostad först"

Nu finns det ändå hopp om en förändring. Efter mönster från USA och övriga Norden har Stockholms stad sen förra året jobbat med projektet "Bostad först". I det kan den som är hemlös börja med en egen lägenhet för att sen ta itu med missbruk och eventuella skulder. Mia Tottmar skrev om det lovande projeketet i Dagens nyheter 16:e september och 4:e oktober 2011.

Att steget kan vara snubblande kort från ett fungerande liv till ett liv på gatan får vi en påminnelse om i intervjun med Lotta som tog snabbhissen från Östermalm till uteliggarna. Hon är en av de första som fått en egen bostad i projeket och skattar sig lycklig över att äntligen ha fått ett hem. 

Hemlös person sitter på gatan
En av de flitigaste poeterna i Situation Stockholm, Tobias Lindquist, avslutade en av sina dikter som återges i Hemlös – med egna ord med följande rader;

Det ska komma en tid och plats
då även jag 
ska resa mig upp

Kanske hade han fått några år till i livet om han fått ett eget boende. Nu hann han inte uppleva det då han dog 2006. Men många av hans olycksbröder och -systrar väntar på en omstart, egen bostad och ett anständigt liv.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Den hemlöse Willie Yorks hemsida (länk öppnas i nytt fönster)
Webbsida för UR:s program Hemlös (länk öppnas i nytt fönster)

 1. Hemlöshet

  Undertitel: [en antologi] om olika perspektiv och förklaringsmodeller
  Språk:
  Publiceringsår: 2000
  Finns som: Bok
 2. Hemlöshet

  Av: Swärd, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Sociala klasser
  Finns som: Bok
 3. Under bar himmel

  Undertitel: en resa till det okända Stockholm
  Av: Johansson, Bo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Sociala klasser
  Finns som: Bok
 4. Saknad

  Undertitel: thriller
  Av: Alvtegen, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Livlös

  Av: Billingham, Mark
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Raines dagbok

  Undertitel: [tolv år på gatorna i Stockholm 1998-2010]
  Av: Gustafsson, Raine
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 7. Hemlös - med egna ord

  Undertitel: texter av hemlösa människor 1997-2007
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sociala klasser
  Finns som: Bok
 8. Edens bakgård

  Undertitel: roman
  Av: Jersild, Per Christian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Borta bäst

  Av: Kadefors, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. En helig dåre

  Av: King, Laurie R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 11. Vinter vid Grand Central

  Undertitel: berättelser från gatan
  Av: Stringer, Lee
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 12. Tiggare

  Undertitel: berättelse
  Av: Swahn, Jan Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Ödehus och spår av liv

Skrivet av: Hans Millgård

Ödehus och rivna byggnader vittnar om urbanisering och vår alltmer accelerande kultur. Hans Millgård tipsar om några böcker som skildrar spåren av vårt samhälle.

Klassresa tur och retur

Skrivet av: Anna Sahlén

Kristian Lundberg lyckades mot alla odds bli en erkänd författare. Men en skatteskuld tvingade honom åter till uppväxtens utsatta tillvaro. I sin bok Yarden skildrar han resan tillbaka till underklassen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 24 december 2011