Att göra det oväntade och inte följa normen

Sara Wikman är biblioteksassistent och författare. En skrivarkurs fick henna att göra verklighet av sin författardröm. I vår håller hon i en egen skrivarkurs på Robertsfors bibliotek.

Bild på Sara Wikman som håller i två av sina böcker. Hon har långt blont hår, svart tröja och står framför en bokhylla. Foto: Robertsfors bibliotek
Sara Wikman jobbar som biblioteksassistent på biblioteket i Robertsfors men är också författare. Hon har gett ut två böcker och en tredje är på väg. Dessutom har hon en inuti huvudet. Det råder ingen brist på idéer här inte!

Skrivarkurs och tävling

Hela uppväxten i Kramfors skrev Sara Wikman dagbok och hon gillade också att skriva på svenskalektionerna i skolan. Ändå krävdes det en skrivarkurs på universitetet för att författandet skulle bli mer än en dröm.

Boken Följa med kom ut efter att ett förlag i Skellefteå hade en skrivartävling där vinnaren gavs ut. Men det var egentligen inte den hon skrev först, det var Jag vill inte möta världen i tårar, men den behövde mer tid på sig innan den kunde ges ut. Den första är en kortroman för vuxna medan det andra är en ungdomsbok.

Drivande karaktärer

Karaktärerna i boken styr tilltalet och de lever hela tiden nära henn under hela skrivprocessen, berättar hon. Hennes författande utvecklas ständigt och den senaste boken bygger på en grundidé men även där får karaktärerna liv och driver berättelsen.

Hon tycker att det kan vara svårt att släppa karaktärerna när boken är färdig. En del stannar kvar och kräver en sorgeprocess för att kunna släppas medan det andra gånger är en lättnad att boken är färdig. Det beror på hur starka karaktärerna är och hur nära de varit, berättar Sara Wikman. 

Drömmen är att kunna skriva på halvtid och att jobba med annat på halvtid. Att vara författare är ett alldeles för ensamt jobb för att det skulle locka att ägna sig åt på heltid. Sara Wikman är en social människa som bor i kollektiv med sina kompisar utanför Bygdeå.

Skrivarkurs i Robertsfors

För att få tid att skriva går Sara skrivarkurser med jämna mellanrum. Det är viktigt för att hon ska kunna ta sig tiden att komma igång med skrivandet och att sedan hålla igång skrivprocessen. Det finns många skrivarkurser på distans via nätet.

Ibland håller Sara Wikman i skrivarkurser själv. Våren 2020 ska hon hålla en skrivarkurs på Robertsfors bibliotek för alla som är sugna på att skriva. Den passar dig oavsett hur mycket eller lite erfarenhet du har av skrivande sedan tidigare.

Skrivarkursen börjar onsdag den 12 februari, gruppen träffas vid fem tillfällen och  kursen innehåller bland annat delar som tar upp hur du skapar karaktärer, miljöbeskrivningar och hur du skriver dialoger. Alla är välkomna!

Sara Wikmans böcker

 1. Följa med

  Av: Wikman, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Moa Strömbergs bästa tips mot skrivkramp

  Artikel Skrivet av: Moa Strömberg

  Moa Strömberg håller i skrivarkurser för unga. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att komma vidare om du får skrivkramp.

 2. Börja skriva

  Tips Av: Nasiell, Annika Tipsat av: Jenny Berggren

  En tunn bok som ändå innehåller massor av information för alla som vill bli bättre på att skriva.

 3. Eget skrivande

  Innehåll

  Har du ett brinnande intresse för att uttrycka dig i ord? Här kan du som är ung hitta inspiration till kreativt skrivande i olika former.

 4. Så gör jag

  Tips Av: Malmsten, Bodil Tipsat av: Anna Sahlén

  Handbok och inspirationsbok för alla skrivande och läsande människor.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helen Forsberg den 10 februari 2020