Att flyga som pionjärerna

Människor med flygning som hobby och yrke har länge blivit omskrivna och porträtterade på film. Hans Millgård har själv provat på att sväva ljudlöst ovanför marken.

Harald Millgård

Harald Millgård

Vi ligger på 4000 fots höjd. Planet är en motorseglare, en Grob 109B. En erfaren pilot med tusentals flygmil i bagaget sitter vid spakarna och bredvid finns jag som haft turen att få följa med. Vi närmar oss Umeå och väntar på ett okej från kontrolltornet för att stänga av motorn och glidflyga in över staden med landning på Umeå airport.

Det är nästan 60 år sedan sist. En vintersöndag gjorde Spökis Andersson uppstigningar från Indalsälvens is och min pappa öppnade oväntat på plånboken. Att se allt det som fanns omkring mig så där från ovan var hissnande. Det som i vanliga fall var stort och märkvärdigt blev med ens mindre imponerande, nästan fjuttigt. Det stora var själva överblicken.

Det handlar om längtan. Om att få röra sig fri och obunden. För Elsa Andersson, barn på en gård i nordvästra Skåne började det med hopp från lagårdstak och gömslen i höga träd. Några polska gästarbetare förvandlar en dag ladugolvet till en cirkusarena och höloftet till ett rum för trapetskonst och luftakrobatik. Elsa Andersson ser och förundras. Hennes längtan växer sig allt starkare tills den dag hon får se ett flygplan och förstår vad hennes längtan egentligen handlar om.

Elsa Andersson kom att bli landets första kvinnliga flygare eller aviatris som benämningen var. Hennes livsöde har inspirerat Jan Troell till filmen

Litet flygplan framför moln
Så vit som en snö och Jacques Werup till romanen Den ofullbordade himlen.
 
För sexårige Gunnar Andersson i västjämtska Järpen skedde starten med en upp- och nervänd hundkoja som kabin och en bräda som flygplansvinge. En enkel linbana med en margarinlåda som korg blev nästa steg och ett hopp med paraply från lagårdstaket med mjuklandning i gödselstacken satte punkt för inledningskapitlet i en unik flygarkarriär. Intresset tar fart igen när han många år senare ser segelflygare använda sig av gynnsamma vindar för att ta sig upp till högre luftlagren kring Åre.

Gunnar Andersson, mer känd som Spökis, blev närmast en legend genom sina insatser inom fjällräddning och ambulansflyg. I Spökis – fjällflygaren berättar Karl Erik Johansson om flygteknikern som startade eget, sålde radioapparater i fjälltrakterna, räddade norska flyktingar under kriget, utbildade flygare och blev en livlina för folk i väglöst land.

Sportflyget berikar livet som en extra krydda, som en nödvändig kraftkälla för att stå ut med vardagens enahanda, skriver Harald Millgård i Sportflyg förr och nu. Den kom ut redan 1947 men har fortfarande mycket att ge den som vill veta mer om pionjärerna på området, om entusiaster och hemmabyggare. Tidens olika varianter av små flygplan och sportkoptrar finns med, och så naturligtvis flygbilen, en hybrid som författaren trodde skulle ha framtiden för sig. Du hittar den på biblioteket även i Allhems flygböcker 4-7.

Att flygare är ett släkte för sig verkar vara en självklarhet för många. Inte minst för flygarna själva. Harald Millgård som själv segelflög och var redaktör för Svensk flygtidning beskrev dem som ett friskt och fördomsfritt folk med spänst i sinnet och glimt i ögat.

Målning föreställande Lennart Johnsson av Ola Svedenman 1980

Målning av Ola Svedenman 1980
föreställande Lennart Johnsson
Foto: Arne Andersson 2013

Lennart Johnsson, en gång tekniklärare i Halmstad och flygentusiast av rätta virket, låter i sin Flygdagbok berättaren lägga ut texten om luftens fria människor "Det är dom som är fria i huvet". Det är en lättsamt berättad historia om hur det är att börja flyga och frihetskänslan i att kunna det. Om hur ett intresse blir till passion och problem uppstår när ens partner försöker få en att låta bli. Att försöka hindra sin partner från att flyga är att leka med elden. Att tafsa på drifter är att tafsa på livet självt.

Med en hopfällbar cykel och ett egenhändigt sytt tält i packningen ligger världen öppen. Berättaren konstaterar att han har drabbats av ensamflygandets farliga narkotiska dragningskraft. I Flyghistoriska kåserier har den som gillar galna infall och spektakulära flygplansprojekt några timmars njutbar läsning framför sig. Visste du inte något om kalkonflygplan, farkoster som inte klarar ett luftburet liv eller konsten att flyga under broar så kan du vidga ditt vetande här. Värdelöst vetande kanske, men mumma för den som har rätta sinnelaget.

I luftrummet ovanför Umeå har vi fått klartecken att landa. Motorn stängs av och vi glidflyger in över en stad i kvällsdis. Det är en märkligt befriande känsla att för en stund känna sig tyngdlös och svävande. Som en av luftens fria människor.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Privat, Photos.com, Arne Andersson

Fotnot: Martin Bunkes Handbok för flygare, Lennart Johnssons Flygdagbok och Antione de Saint-Exupérys Nattflygning finns att låna från Sveriges depåbibliotek och lånecentral

Se en dokumentär om piloten och rekordflygaren Jean Batten
Gå vidare till Kungliga svenska areroklubbens webbplats
Se en video med den "flygande bilen" Maverick sport
(länkarna öppnas i nytt fönster)

 1. Den nya kvinnostaden

  Undertitel: pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år
  Av: Burton, Nina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Bok
 2. Spökis - fjällflygaren

  Av: Johansson, Karl Erik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 3. Allhems flygböcker 4-6

  Undertitel: Snabbare än ljudet ; fallskärmar och fallskärmstrupper ; sportflyg förr och nu
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1947
  Klassifikation: Transport
  Finns som: Bok
 4. Flygare i Sverige

  Undertitel: före jet-eran
  Av: Nilzén, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Bok
 5. Kamrater på en irrande planet

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Flykten under stjärnorna

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1956
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 7. Postflyg syd

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1960
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 8. Den ofullbordade himlen

  Undertitel: [roman]
  Av: Werup, Jacques
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Flygbragder och bragdflygare

  Undertitel: hjältar och ävertyr i flyghistoriens odödliga ögonblick
  Av: Victorin, Harald
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1948
  Klassifikation: Transport
  Finns som: Bok
 10. Segelflyg

  Undertitel: en lärobok
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Cykel-, motor- och flygsport
  Finns som: Bok
 11. Flygrevyn

  Undertitel: organ för Kungliga Svenska aeroklubben - KSAK, Frivilliga flygkåren - FFK, Svenska flygsportförbundet - FSF och landets flygklubbar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Transport
  Finns som: Tidskrift
 12. Så vit som en snö

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD

Äventyr och kvinnliga banbrytare

Skrivet av: Carina Lillkvist

Drömmer du om det stora äventyret? Via böckernas värld kan du färdas till andra tider, platser och delta i äventyrarnas fascinerande strapatser. Läs om de modiga som bröt mot en mängd konventioner i sin längtan efter det okända.

Rädd för att flyga

Skrivet av: Anna Holmström Degerman

Jag flyger om jag måste, men jag gör det inte gärna. Nuförtiden lyckas jag förtränga den totala paniken fram till att jag sitter där fastspänd. Då först brukar jag se mig omkring och tänka "Jaha, det är alltså de här människorna jag ska dö med".

Reseskildringarnas guldålder

Skrivet av: Annika Winning

Perioden 1930 till 1970 kan kallas för reseskildringarnas guldålder. Världen kändes fortfarande ny och massturismen hade inte kommit igång. Media hade inte heller hunnit börja förse oss med intryck från hela världen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 20 september 2013