Att få vara den du är

Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet könsidentitet och könsuttryck.

Teckning föreställande en person
I Jag heter Jazz möts vi av ett närmast dokumentärt anslag, som pedagogiskt skildrar vad det kan innebära att vara barn och transperson. Också Blompojken, som väl egentligen handlar om kön snarare än könsidentitet, går med vetskap om upphovspersonen också att läsa som en uppväxtskildring med transperspektiv.

Hur blir vi kön?

Båda böckerna är tydliga med rätten att vara dem vi är, samtidigt som de behandlar det våld – verbalt eller fysiskt - som är verklighet för väldigt många transpersoner. I Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn vrider och vänder författaren på frågor om vem som bestämmer villkoren för vår existens. Den är rolig att använda i skapande och samtal med syfte undersöka hur vi alla gör och görs till kön.

Det finns mycket få böcker för små barn som behandlar transerfarenheter. Vill en prata om könsidentitet med utgångspunkt i skönlitteratur är det därför en bra idé att komplettera med bokpaketet ”kön”, eller andra böcker som breddar eller utmanar könsnormer.

Det finns också många barnböcker som innehåller huvudpersoner och andra karaktärer som inte är könade. De kan vara ett bra komplement till böckerna i det här paketet. En del av dem hittar du i Brytiga Böckers övriga bokpaket. Andra exempel är de populära serierna om Prick och Fläck eller Knöl och Bök.

Text: Eva Gustafsson, Brytiga böcker
Illustration: Pavel Lindegren

Brytiga Böcker är ett projekt som vill bryta begränsande normer och låta fler barn spegla sig i litteraturen. I samarbete med bibliotek och kulturpedagoger skapas normkreativa metoder baserade på barnböcker. Projektet drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund med medel från Allmänna Arvsfonden.

Underlag för diskussion

I pdf-filen här nedanför hittar du förslag på några övningar och diskussionsfrågor som du kan använda i läsningen av böckerna.

 1. Blompojken

  Av: Ericson, Elias Tipsat av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Seriedoftande bilder och sparsam, smärtsam text fylld av erfarenhet. Om att även välmenande vuxna kan återskapa destruktiva ideal.

 2. Jag är Jazz

  Av: Herthel, Jessica Tipsat av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Läs om Jazz, som alltid har vetat att hon är flicka. En ovanlig och viktig barnbok som berättar om att vara transperson.

 3. Kivi och Monsterhund

  Av: Lundqvist, Jesper Tipsat av: Christer Edeholt

  En kul och upplyftande bilderbok om Kivi och hens önskan att få hund till födelsedagspresent. Berättelsen är rolig och språkligt spännande. Bilderna är välritade, glada och fyndiga.

 4. Kalas

  Av: Burden, Vanja Tipsat av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  När tanken är fri förlorar begränsande normer kring kropp, kön och kläder sin makt. Välkommen till ett riktigt kalas.

 1. Doktor Dunder

  Av: Karlén, Per José
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker den 15 april 2019