Om du är pojke eller flicka kan du tycka om en pojke eller flicka, både och eller inte alls. Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet sexuell läggning.
Bild: Pavel LindegrenDe flesta HBTQ+ -böcker för små barn handlar om regnbågsfamiljer och fokuserar på positiv spegling för barn som själva växer upp i familjer som bryter mot heteronormer. En sådan bok är exempelvis Värsta prutten, Lolly och i viss mån Sov gott Lydia.
Olika sorters normbrytare
Också Mamman och havet skildrar en familj med två mammor. Men Mamma Fin är normbrytare inte i första hand på grund av sin sexualitet utan i egenskap av köksfläktrökande, självförverkligande och frånvarande. Boken engagerar i sina komplexa frågor kring föräldraskap och är välbehövligt nyanserande.
En helt annan sorts historia hittar vi i exempelvis Prinsarna och jakten på skatten, ett humoristiskt försök att synliggöra heteronormen i (populär)kulturen. Den kan inspirera unga läsare att göra liknande tankeexperiment med andra kanoniserade sagor och figurer.
Orden var är ni? landar däremot rakt i samtiden med sin konstnärliga, filosofiska och utmanande kärlekshistoria mellan Solvej och Vanten. Öppen för tolkning och tillgänglig för alla sorters läsare att identifiera sig med. För sagostunden kanske Välkommen Tango lämpar sig bättre, med sin sanna historia om två pingvinhannar som blir föräldrar. Den kan också vara tacksam att dramatisera tillsammans med en barngrupp.
Text: Eva Gustafsson, Brytiga böcker Illustration: Pavel Lindegren
Brytiga Böcker är ett projekt som vill bryta begränsande normer och låta fler barn spegla sig i litteraturen. I samarbete med bibliotek och kulturpedagoger skapas normkreativa metoder baserade på barnböcker. Projektet drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund med medel från Allmänna Arvsfonden.
Underlag för diskussion
I pdf-filen nedanför hittar du förslag på några övningar och diskussionsfrågor som du kan använda i läsningen av böckerna.
Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om etnisk tillhörighet: att människor ser olika ut, har olika språk och bakgrund men ändå har så mycket gemensamt.
Om du är pojke eller flicka kan du tycka om en pojke eller flicka, både och eller inte alls. Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet sexuell läggning.
Här har vi samlat bilderböcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om religion och trosuppfattning i relation till livet och döden.
I vår intervju berättar projektledare Eva Gustafsson mer om projektet Brytiga böcker och hur allt började. Med barnböcker och normkreativa metoder vill projektet motverka diskriminering.