Arkeologin längs Västra länken

Arkeologen Ellinor Johansson från Västerbottens museum berättade om museets utgrävningar i västra delarna av Umeå. Besökarna på Umeå stadsbibliotek fick se fornlämningar både med sina egna ögon och i digital form.

Utgrävning av eldstad i hus
Ellinor Johansson är arkeolog och arbetar på Västerbottens museum med utgrävningarna inför Västra länken, en del av ringleden som byggs runt Umeå. Arbetet med utgrävningarna inför vägdragningen påbörjades redan 1997 och de har gjort utgrävningar för samtliga förslag till dragningar av vägen.

Sedan 2012 har arkeologer arbetat vid Röbäck, Umedalen och öster om Prästsjön. Inom vägkorridoren för Västra Länken finns det ungefär 30 fornlämningar. Främst är det bosättningar från sten- och bronsåldern som har hittats, men de har också stött på lämningar från järnåldern och medeltiden.

Skillnad på sand och sand

Att det krävs en erfaren blick för att hitta en av dessa anläggningar, syns på de foton som Ellinor Johansson visar under sitt föredrag. En anläggning är till exempel en kokgrop eller ett stolphål och de avslöjar sig som annorlunda färgade fält i marken. På bilderna syns områden av mörkare sand, som i genomskärning är skål- eller gropformade.

Stolphålen som museets arkeologer har hittat vid Umedalen väckte stor uppståndelse både i arbetslaget och i arkeologivärlden.

– Vi som jobbade på utgrävningarna på södra sidan om Umeälven kastade oss in i bilen när kollegorna ringde och berättade att de hade hittat stolphål, berättar Ellinor Johansson.

Ingen hade nämligen hittat lämningar från stolphus i Västerbotten tidigare. Det är till och med de enda stolphusen från bronsåldern som har hittats norr om Tierp i Uppland. Sedan hittade de dessutom fler liknande huslämningar i närheten.

Håller utkik efter stenar

Det översta marklagret är oftast tunt i barrskogsområden, men det är ändå besvärligt att gräva bort torv och växtlighet för hand, så de använder grävmaskiner, säger hon. Grävmaskin används även i åkermark, där anläggningar och fynd täcks av matjord.

I området för Västra Länken är marken sandig, så dyker det upp stenar får arkeologerna hålla ögonen öppna för om de är eldpåverkade, så kallade skörbrända stenar.

– Grävmaskinisterna har lärt sig att om det "klonkar" som av en sten i grävskopan, så ska de ta det försiktigt, säger Ellinor Johansson.

Mänskliga kvarlevor är sällsynta

En hand som håller i en förhistorisk spets från ett vapen
Det är ovanligt att kvarlevor från bronsåldersmänniskor bevaras i gravar i Västerbotten, men där det nu finns en butiksparkering på Klockarbäcken hittade museets arkeologer vid en tidigare undersökning en grav med människoben bevarade. De föremål som hittades i graven kommer från flera olika platser, en del så långt bortifrån som Skåne och Ryssland.

Besökarna på Umeå stadsbibliotek fick chansen att se och känna på bland annat en pilspets och en mejsel, som har hittats i området. Ett av stolphusen finns också att se som en digital 3D-modell, så arkeologerna kan fortsätta titta på lämningarnas utformning från alla håll, oavsett om det till slut läggs asfalt över fyndplatserna eller inte.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Västerbottens museum

 

Läs mer om det arkeologiska arbetet med Västra länken på webbplatsen
Spår från 10000 år.
Läs mer om de olika förslagen på hur Västra länken ska dras på Trafikverket.se.

 

Stolphål efter stolphus

 1. Försvunnen värld

  Undertitel: om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige
  Av: Hagerman, Maja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Arkeologi
  Finns som: Bok
 2. Bronsåldersmordet

  Undertitel: om arkeologi och ond bråd död
  Av: Lindström, Jonathan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Arkeologi
  Finns som: Bok
 3. Dödshuset

  Undertitel: mysteriet från stenåldern
  Av: Lindström, Jonathan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Arkeologi
  Finns som: Bok

En resa till Pompeji

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Temperaturen i luften känns behaglig. Vi föreställer oss Pompeji under högsäsong, stekande hetta, horder av turister. Reflekterar en stund och känner oss nöjda med att vi valde att åka hit under våren.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 3 juli 2015