Appar – nöjen och hjälpmedel i litet format

Det vi kallar appar är små program, eller applikationer. De är särskilt utformade för teknikprylar som är mindre än vanliga datorer, både i storlek och kapacitet. Här kan du läsa om hur appar fungerar och om vad du kan använda dem till.

App-ikoner som hoppar ut ur en smartphone
De program som används i smartphones och surfplattor kallas för appar. Det är en förkortning för "applikationer" och skillnaden mellan appar och program till vanliga datorer är egentligen att de är mindre, oftast enklare och med färre funktioner. De är också anpassade till de små pekskärmar som plattor och telefoner har.

Nöje och nytta

Appar finns av många olika slag. De som många kanske ofta tänker på är spel. Det finns hur många som helst. Många är helt gratis, medan andra kostar några kronor. Kanske har du hört talas om till exempel Angry birds – spelet där man låter hämndlystna fåglar anfalla äggtjuvar. Det finns också stillsammare spel som olika sudoku-varianter eller det väldigt populära Wordfeud – där man utmanar andra till Alfapet-liknande dueller.

Sedan finns det nyttoappar för att till exempel göra anteckningar, läsa eller skriva längre texter eller redigera bilder. De har färre funktioner än motsvarande program för datorer, men är snabba och enkla att använda. De mer avancerade kostar en slant, men det finns nästan alltid gratisvarianter som fungerar för de flesta användare. Det finns också appar för att läsa e-böcker, lyssna på musik och för att se på tv eller film.

Företag och myndigheter

Mat som tårtbitar i en cirkel
Många företag, föreningar och myndigheter erbjuder appar. Visst kan man surfa på de vanliga hemsidorna med mobilen eller surfplattan också, men funktionerna är ofta anpassade till datoranvändning och kan bli tröga och krångliga, eller i vissa fall till och med omöjliga att använda på mindre skärmar.

Appar kan till funktionen vara ganska enkla, till exempel innehålla en lista på olika livsmedel och deras näringsinnehåll eller ge information om hur du bör källsortera sopor, men de kan också vara mer komplexa. Det finns appar där det snabbt går att få reda på hur det bäst går att ta sig mellan olika platser i Sverige med olika transportmedel, eller se om flyget är i tid. Det går att lyssna på radio från hela världen eller kolla om vinet man vill köpa finns i lager på närmaste Systembolag.

Unika funktioner och sociala medier

Väldigt intressanta tycker jag att sådana appar är, som utnyttjar speciella funktioner i mobilen. Ett exempel är bankernas appar, som använder mobilens kamera för att skanna in OCR-nummer och summa från inbetalningskort. GPS:en utnyttjas också av appar för att till exempel mäta träningsrundan eller tipsa om sevärdheter eller butiker i närheten.

Smartphone som fotograferar en QR-kod
De så kallade sociala medierna, som Facebook och Twitter, finns förstås som appar. Där går det att snabbt och enkelt skicka iväg en rad om något du har gjort eller sett, eller publicera en bild tagen med mobilen, om du gillar att vara aktiv i sådana forum.

Varianter och alternativ

En app är specialgjord för just den typ av apparat och operativsystem de ska användas till. Det behövs alltså en app till IOS som finns på Iphone och Ipad och en annan till apparater med Andriod. Ofta finns var och en också i två varianter: en till mobiler med deras små skärmar och en till surfplattor. De finns också till Symbian, som används i en del Nokia-telefoner och till Windows phone.

Istället för att skapa en app till sin verksamhet väljer en del att göra en mobilanpassad version av webbplatsen. Då behövs inte olika varianter till olika typer av mobiler och surfplattor. Användaren surfar dit som vanligt med webbläsaren i mobilen.

Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

1. PC för alla

Undertitel: för dig som använder datorn hemma och på jobbet
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Datorer och databehandling
    Finns som: Tidskrift
  2. Macworld

Undertitel: tidningen för dig som arbetar kreativt med Macintosh
    Publiceringsår: 1986
    Klassifikation: Datorer och databehandling
    Finns som: Tidskrift
  3. Android apps with App Inventor

Undertitel: the fast and easy way to build android apps
    Av: Kloss, Jörg H
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Elektroteknik
  4. Starta med programmering

Av: Olsson, Erika
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Utbildning

Lär dig mer om RFID-teknik

Skrivet av: Mattias Löfqvist

RFID-teknik blir allt vanligare i vår omgivning. Nu möter du som biblioteksbesökare RFID-teknik på biblioteket. Det låter som något ur en Bond-film, men vad är det egentligen?

Bara fantasin begränsar QR-koder

Skrivet av: Annika Winning

Har du sett de där konstiga rutorna som har börjat dyka upp lite varstans nu för tiden? I annonser, på affischer och förpackningar syns de. De här rutorna kallas för QR-koder.

Wikipedia – ta en titt bakom artiklarna

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Svaren på många frågor finns bara några klick bort. Men kan vi lita på Wikipedia? Lär dig om hur webbplatsen fungerar och om vikten av källkritik.

Skrivet av: Annika Winning den 30 januari 2013