Annika Edlund sitter i Alma-juryn

Alma-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Juryn består av tolv välrenommerade personer och i år deltog bibliotekarien Annika Edlund för första gången i arbetet med att utse en pristagare.

Isol på en föreläsning Foto: Stefan Tell
När Minabibliotek.se träffar Annika Edlund har hon just kommit hem till Umeå efter att ha varit på Isols pristagarföreläsning i Stockholm. Den argentinska multikonstnären berättade i samtal med Ulla Rhedin om hur hon tänker i sitt skapande; att hon alltid vill förnya sig och tänker mycket på formen. 

Glad över valet

– Isol har en egen stil. Detaljer i illustrationerna kan se ut som misstryck men är i allra högsta grad medvetna. Och hon använder en speciell färgskala som kommer sig från att hon började skapa med hjälp av screenteknik, säger Annika Edlund.

I sina egna berättelser ger Isol alltid historien en oväntad vändning.

– Jag känner mig väldigt glad över valet av pristagare, det är jätteroligt att lyfta fram ett sånt författarskap och konstnärskap och någon som har arbetet precis aktuellt. Isol tror jag verkligen kan bli stor och jag tror priset kommer att betyda mycket för henne, säger Annika Edlund.  

Barnlitteratur på hög nivå

Bild av Annika Edlund och bilderboken Numeralia, illustrerad av Isol. Foto: Anna Sahlén
Almaprisjuryn består av tolv medlemmar som väljs in för fyra år i taget. Annika Edlund har nu gjort sitt första år.

– Det är mycket att läsa men väldigt roligt att diskutera barnlitteratur på en så hög nivå. Det känns som en fantastisk fortbildning, säger hon.

15 maj är sista dag för nomineringsinstituten i varje land att lämna förslag på pristagare. Nomineringarna fastställs sedan och offentliggörs i oktober, under bokmässan i Frankfurt. 2012 var det 207 namn.

För juryn vidtar sedan ett gediget arbete med att gå igenom samtliga nominerade och deras verk. Priset kan ges till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Juryn träffas och diskuterar flera gånger och får ofta beställa specialöversättningar av litteraturen det ska ta del av.

Astrid Lindgrens anda

– Det är inte en premiering för ett helt, avslutat författarskap. Flera pristagare har varit relativt unga. Det är roligt att ge priset till någon som har en stor del av det arbetande livet framför sig, säger Annika Edlund.

Alma-priset ska ges till personer och organisationer som verkar i Astrid Lindgrens tradition och som värnar demokratiska värderingar.

– Det känns tryggt att ha den ramen, "i Astrid Lindgrens anda". Många skriver böcker där man utelämnar känsliga ämnen. Astrid Lindgren skrev om allt, även det stora och svåra. Alla hennes böcker kanske inte håller än idag men många gör det. Hon var väldigt klok, kunde flera språk och var väldigt beläst. Intellektuell och spirituell. Och vilken humor!

Almapriset logotyp
Annika Edlund tycker att Astrid Lindgren besatt en fantastisk förmåga att sätta sig in i unga människors situation.

– Jag ser verkligen fram emot att hon nu kommer att lyftas upp i två filmer, en dokumentär och en spelfilm Hon är inte självklar för barn idag som hon var för kanske 15 år sen och som hon var för mig när jag var yngre.

 1. Numeralia

  Undertitel: en liten dikt om siffror
  Av: Luján, Jorge
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. La bella Griselda

  Av: Isol
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Secreto de familia

  Av: Isol
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. El globo

  Av: Isol
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Regalo sorpresa

  Av: Isol
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Vida de perros

  Av: Isol
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Numeralia

  Av: Luján, Jorge
  Språk:
  Spanska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Hur mår bilderboken?

Skrivet av: Anna Sahlén

Barn behöver skönlitteratur och förlagen borde satsa mer på kvalitet än kvantitet. Barnbokskännaren Ulla Rhedin och illustratören Anna-Clara Tidholm var överens när de samtalade om bilderbokens situation i Sverige.

Dina brev lägger jag under madrassen

Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Annika Edlund

Sara Schwardt var 13 år när hon skickade sitt första brev till Astrid Lindgren. Det svar hon då fick gjorde henne så upprörd, arg och besviken att hon rev sönder det och spolade ner det i toaletten. Nu finns däremot resten av breven att läsa och bli gripen av.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 24 maj 2013