Från tv-rutan till bokhyllan
I våras kom Umeå-deckaren Lust att döda. Anki Edvinsson tog efter många år i tv-branschen chansen att skriva en bok.
Tog chansen att skriva
Om hon inte hade halkat in på en tv-karriär hade hon kanske blivit polis, precis som sin pappa och sin bror, säger hon. Nu har hon instället skrivit en deckare efter att ha burit på tanken att skriva en bok i många år.
– Men det har alltid varit något annat som tagit överhanden. När TV4 beslutade sig för att lägga ner sina lokala tv-sändningar i Umeå, där jag jobbade som programledare och reporter, öppnades ett fönster.
Anki Edvinsson började med att skriva in sig på en ettårig skrivutbildning.
– I ett års tid satt jag och försökte skriva dialoger, skapa karaktärer och spänning. Vi skrev också sådant som filmmanus och poesi. Ett projekt under utbildningen var att man skulle starta en bok.
Studerade kriminologi
I sin vidare research ville Anki Edvinsson ta reda på vilka personer som begår brott. Hon talade med psykologer och poliser och läste kriminologi på Umeå universitet.
– För att få lite kött på benen. Jag ville förstå mina egna brottslingar.
Lust att döda släpptes våren 2018. Det är en kriminalroman som utspelar sig i Umeå. Den börjar med att det sker ett misstänkt terrordåd på en restaurang i centrum. Samtidigt mördas en äldre man brutalt. Handlingen kretsar bland annat kring två unga män som är på väg nedåt i en destruktiv spiral, berättar Anki Edvinsson.
Erfarenheter från Umeå
Umeåbor som läser boken kommer att känna igen sig i geografin, säger hon. Anki Edvinsson har bott i Umeå i flera år och använder till viss del sina erfarenheter av att komma till en norrländsk stad från ett helt annat sammanhang.
– En del av det som min huvudperson går igenom på sin arbetsplats är sådant som jag också mött. Men sedan är det klart att det blir mycket mer svart och vitt när man ska skildra det dramaturgiskt.
Charlotte von Klint är en av utredarna i boken, med en bakgrund i adeln och på Östermalm i Stockholm.
Vill skriva bladvändare
–Det var kul att placera henne i den här politiskt röda staden.
Till viss del har hon velat fånga fördomar som Stockholmare har mot norrlänningar och vice versa. Det har också funnits en strävan att skildra vanliga poliser och vardagligt polisarbete även om det inte får ske på bekostnad av spänningen.
– Jag vill ha ett ganska rappt tempo, det får inte vara för mycket mellanaktare utan helst pang på hela tiden.
Fortsätter med deckare
Hon hade redan bestämt sig för att fortsätta om den första boken funkade och nu har Anki Edvinsson kommit halvvägs med sin andra bok om Umeåpoliserna Per Bergh och Charlotte von Klint. Hon märker att skrivandet går lättare.
– Jag har hittat mitt språk och mitt sätt att skriva och behöver inte gå tillbaka och redigera lika mycket. Det är som ett tåg som tuffar på lite säkrare.
Även om hon fortfarande egentligen vill bli kriminolog och skulle kunna tänka sig att arbeta som civil utredare tänker hon fortsätta skriva deckare så länge det finns någon som vill läsa dem.