Amalie Skram – en tidig psykiatridebattör

Den norska författaren Amalie Skram kämpade hela livet för sin mentala hälsa, mot omgivningens fördomar och mot elakt skvaller. Flera av hennes romaner är till stor del självbiografiska och blev viktiga inlägg i Danmarks livliga debatt om sinnessjukhus.

Porträtt av Amalie skram, där hon tittar snett åt höger Amalie Skram år 1885
För våra närmaste grannar i väster är författarinnan Amalie Skram ett känt ansikte. Hon räknas till en av de främsta naturalisterna och årligen delas det i Norge ut ett pris till en kvinnlig författare som skriver i hennes anda.

Amalie Alver föddes i Bergen den 22 augusti 1846 som det andra av nio barn. Hon gick i privat flickskola, men när hennes far gick i konkurs och lämnade familjen för Amerika förlovade hon sig med en nio år äldre sjökapten som hon knappt kände. Hennes barndom och familjens pengar tycktes ta slut i samma ögonblick.

Jorden runt med två barn

Med maken fick Amalie Skram se stora delar av världen. Trots att äktenskapet betraktades som kärlekslöst och fullt av konflikter fick de två söner 1866 och 1868. Året därefter reste hon och barnen med makens nya skepp Amiral på en två år lång färd till Australien och Sydamerika. På hemvägen drabbades hon av ett flera dagar långt psykiskt sammanbrott där hon bland annat trodde sig ha två huvuden.

Psykiska problem och ständig svartsjuka bidrog till att maken valde att bosätta sig och familjen på landet utanför Bergen. Problemen fortsatte dock och 1877 fick Amalie Skram läggas in vid Gaustads asyl och vårdas för sömnlöshet och synhallucinationer. Efter 18 år upplöste de sedan äktenskapet.

Skvaller i Danmark

Porträtt av Amalie Skram stående bakom en fåtölj Amalie Skram år 1877 (Wikimedia commons CC BY 2.0)

Amalie Skram och sönerna flyttade först in hos en av hennes bröder, och sedan till Kristiania där livet blev mycket friare. Hon började umgås med vetenskapsmän, litteraturkritiker och författare, men hennes mentala ohälsa gjorde att hon blev föremål för skvaller.

Amalie Skram skrev redan under sitt första äktenskap, men främst artiklar och bokrecensioner. Under ett diktarjubileum träffade hon sin andre make, den danske författaren och litteraturkritikern Erik Skram. Han uppmuntrade sin fru att skriva och under åren 1885-1893 skrev hon åtta romaner, bland annat äktenskapsromanerna Constance Ring och Lucie samt pjäsen Agnete.

1889, 42 år gammal, födde Amalie Skram en dotter. Fem år därefter drabbas hon av skrivkramp och besvärades under en längre tid av sömnsvårigheter och hosta, vilket hon själv trodde var tuberkulos. Läkarna kallade hostan för nervöst betingad och skrev ut opium.

Tvångsvård och droger

Amalie Skram lade frivilligt in sig för vård i Köpenhamn, men blev mycket missnöjd med att hennes personliga tillhörigheter som hårband, böcker och opiumdroppar beslagtogs. Hon ville återvända hem, men Erik Skram godkände en tvångsinläggning på ett annat sjukhus i ytterligare en månad.

På båda vårdinrättningarna var de frikostiga med lugnande medel, morfin och kloroform på vadd till en ond tand. Efter en månad flyttades hon igen på egen begäran till en privat vårdinrättning där hon vilade upp sig. Händelserna gav upphov till två romaner med självbiografiska inslag som utspelar sig på mentalsjukhus.

Självupplevda romaner som debattinlägg

Amalie Skram som bronsskulptur i helfigur Maja Refsums skulptur av Amalie Skram står i Nordnes, Bergen (Wikimedia commons CC BY-SA 4.0).
Romanerna Professor Hieronymus och På S:t Jörgen handlar båda två om konstnären Else Kant som lider av sömnlöshet, hallucinationer och utmattning. Hon har svårt att skapa vid staffliet, känner sig som en börda för maken och oroar sig ständigt för sin unge son. Else går frivilligt med på att lägga in sig hos den berömde professor Hieronimus vid Köpenhamns hospitals sjätte avdelning. Hon räknar med att få den lugn och ro hon så väl behöver, men möts istället av oroliga patienter och en auktoritär läkare.

När Else inte anpassar sig till det regelverk som gäller för de sinnessjuka överförs hon till tvångsvård. Vid den andra romanens slut är Else fylld av hat mot dansk lagstiftning om sinnessjukvård och fast besluten att rädda andra från att hamna i händerna på den auktoritära överläkaren.

Debatten om sinnessjukhusen rasade för fullt i Danmark när romanerna gavs ut. Före detta patienter, varav en grevinna, försökte få upprättelse och ersättning för den tid som de tvångsvårdats av en namngiven professor. Den skrivkramp som Amalie Skram hade drabbats av före hospitalsvistelsen hade vid det här laget släppt. Trots att stoffet är självupplevt var det en stor bedrift att skriva två genomarbetade romaner på så kort tid.

Redan under vårdtiden vittnar brev och journalanteckningar om hur bitter Amalie Skram var på maken Erik för hans inblandning i tvångsvården av henne. Trots detta återvände hon till honom efter utskrivningen, men försöket att lappa ihop äktenskapet misslyckades. Paret separerade 1900 och de sista åren levde hon tillsammans med sin dotter Johanne.

Dottern ljög om självmordet

Vit skulptur, en byst föreställande Amalie Skram, monterad på en mörk träpiedestal. Byst i marmor av Ambrosia Tønnesen, föreställande Amalie Skram. Finns på Bergen offentlige bibliotek. (Wikimedia commons CC BY-SA 4.0)
Många av Amalie Skrams romanfigurer har tankar om döden och flera av dem tar också sina liv. I mars 1905 gjorde författaren detsamma. Den officiella dödsorsaken var influensa, men senare medgav dottern att modern tog sitt liv. Omgivningens osäkerhet kring självmordet, som förmodligen berodde på den rådande tidsandan. Självmord hade visserligen avkriminaliserats 40 år tidigare, men de som begått handlingen hängdes obarmhärtigt ut i pressen.

Amalie Skram är än idag en mycket intressant författarinna. Vetskapen om hennes många motgångar gör att hennes berättelser känns levande, på gränsen till dokumentära. Inte minst beskrivningen av den tidens psykiatrivård är betydelsefulla och viktiga tidsdokument av bestående värde för oss. Nu och i framtiden.

Låna böcker av Amalie Skram

 1. Julehelg

  Undertitel: fortælling
  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Norska
  Publiceringsår: 1900
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Lucie

  Undertitel: roman
  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Norska
  Publiceringsår: 1888
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Constance Ring

  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 4. På S:t Jörgen

  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 5. Professor Hieronimus

  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 6. Forrådt

  Av: Skram, Amalie
  Språk:
  Norska
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

 

Våra texter

 1. Gift

  Tips Av: Ditlevsen, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

  Tove Ditlevsen går dit passionen tar henne, framför allt kärleken till skrivandet men också till män, sina barn och till en drog som får henne att glömma allt.

 2. Inom sjukhusets slutna väggar

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  De gamla sinnessjukhusen finns inte kvar i vårt moderna samhälle, men däremot finns deras avtryck kvar. Många författare och filmare har genom åren låtit sig inspireras till att skildra livet på dessa institutioner.

 3. Nordisk kvinnolitteraturhistoria

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  En webbplats som lyfter fram nordiska författare som under många år varit osynliga i litteraturhistorien.

 4. Elisa Rossholm – bilder och blyerts

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I collage och blyerts, där orden får stå tillbaka för bilden, har Elisa Rossholm gjort bildberättelser som levandegör drabbande livsöden.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maud Sandström den 21 oktober 2019