Alma-priset till Bart Moeyaert

Den flamländske författaren får 2019 års Alma-pris för sitt "självlysande författarskap".

Porträtt av författaren Bart Moeyaert. Han har en mörk skjorta och står framför en grön bakgrund. Foto: Joost Joossen

Den 2 april meddelande Alma-juryn att Bart Moeyaert får årets pris med motiveringen:

"Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen."

Ljus och mörker

Den flamländske Bart Moeyaert har ett långt långt författarskap i varierade genrer och format bakom sig. Han föddes 1964 och bokdebuterade som 19-åring. Hans berättelser är tid- och platslösa och utspelar sig ofta under en begränsad tid, då något avgörande inträffar.

Ett annat återkommande tema är skildringarna av tillvaron och människor som varken enbart mörka eller ljusa, onda eller goda utan på en glidande skala däremellan.

Endast två av hans böcker finns vid offentliggörandet översatta till svenska. En bilderbok och en vuxenroman.

Böcker av Bart Moeyaert

1. Afrika bakom staketet

Av: Moeyaert, Bart
    Publiceringsår: 1995
    Klassifikation: Nederländsk skönlitteratur
  2. Kärleken man inte förstår

Av: Moeyaert, Bart
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Nederländsk skönlitteratur

Våra texter

1. Läsglädje och språk i fokus

Skrivet av: Åsa Zetterström

Den sydafrikanska organisationen Praesa får Alma-priset 2015. En som har inspirerats av deras arbete är bibliotekarien Anna Hällgren.

2. Läsinspireras av litteraturpris

Skrivet av: Anna Sahlén

Kvalificerade boktips på ett bräde. När juryer för de stora litteraturpriserna offentliggör nominerade och vinnare kan det kännas som julafton för oss läsintresserade.

3. Uttrycker stora känslor med små medel

Skrivet av: Anna Sahlén

När illustratören och bilderboksskaparen Kitty Crowther besökte bokcafé Pilgatan i februari pratade hon om sina böcker, sitt sätt att arbeta och sin syn på läsning och bilder. Men också en hel del om våra sinnen.

4. Alma-priset 2016 till Meg Rosoff

Skrivet av: Anna Sahlén

Författaren Meg Rosoff får Almapriset. I sina böcker skriver hon ofta om unga som befinner sig i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. Almapriset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris

5. Alma-priset till Bart Moeyaert