Alma-priset 2021 till Jean-Claude Mourlevat

Den franske författaren får priset för sitt författarskap som tar upp eviga ämnen i nyskapande former. Ett återkommande tema i hans böcker är också kärleken till litteraturen.

Porträtt av en man med gråsvart hår han har en handen mot kinden och ser glad ut. Foto: Catherine Helie/Gallimard (pressbild från Alma.se)
Almajuryn motiverar sitt val av pristagare 2021 så här: 

"Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet."

Sagor i ny form

Den franske författaren Jean-Claude Mourlevat debuterade 1997 med bilderboken Histoire de l'enfant et de l'oeuf, historien om barnet och ägget. Innan dess hade han jobbat som bland annat lärare, skådespelare, regissör och clown. Sedan debuten har han skrivit ett 30-tal böcker för barn och unga. I nuläget finns ingen av dem översatt till svenska. 

Enligt Boel Westin och Lena Kåreland, två av Almajuryns ledamöter, skriver han överraskande berättelser som rör sig mellan olika genrer. Han använder gärna traditionella former för sitt berättande, såsom den klassiska sagan men bryter också mot konventioner och förväntningar.  

Läs mer om Jean-Claude Mourlevat på Alma-prisets webbplats

 

våra texter

  1. Alma-pristagare på Minabibliotek.se

    Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    Sedan 2003 delas Astrid Lindgren memorial award, Alma, ut till en person eller organisation som bidrar till betydelsen av litteratur för barn och unga i världen. På Minabibliotek har vi skrivit om flera pristagare och deras böcker.

  2. Annika Edlund sitter i Alma-juryn

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Alma-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Juryn består av tolv välrenommerade personer och i år deltog bibliotekarien Annika Edlund för första gången i arbetet med att utse en pristagare.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 30 mars 2021