Alla har en röst i Åsa Larssons böcker

Åsa Larsson växte upp i Kiruna, där hennes deckarromaner utspelar sig. Hennes böcker ligger ofta på våra topplistor och står sällan på hyllan. Helen Forsberg har läst allihop och delar gärna med sig av sin upplevelse.

Till offer åt Molok
Det första jag blir gripen av är den norrländska miljön med iskyla och norrsken. Åsa Larsson har en fantastisk förmåga att med få ord skapa fantastiska bilder. Hon använder miljö och landskap för att skapa en mystisk och suggestiv stämning. Miljön är också en aktiv del i berättelsen och leder vägen. Det är i trakterna runt Kiruna som romanerna utspelar sig. Ofta i små byar där bymentaliteten är stark och sorgen över utflyttningen ligger som ett täcke. Det blir både tryggt och instängt.

Det andra är människorna. Kriminalpoliserna Mella och Stålnacke, rättsläkaren Lars Pohjanen, Måns Wenngren, Rebeckas granne Sivving och självklart Rebecka Martinsson själv. Så stark men samtidigt så bräcklig.

Åsa Larssons mor- och farföräldrar var laestadianer, men hennes mamma och pappa tog avstånd från kyrkan så hennes uppväxt var inte religiöst präglad. Som tonåring sökte hon sig tillbaka till kyrkan och gick med i Missionsförbundet som hon sedan dess är medlem i.

Läsintresset började tidigt. Åsa Larssons mamma var lärare och pappa bibliotekarie. Den första boken skrev hon när hon var föräldraledig med sitt första barn och livet kändes lite tomt och mekaniskt. Hon ville ha lite kreativitet och anmälde sig till en skrivarkurs. Sedan blev det fyra böcker till, samt kortromaner och noveller.

Åsa Larssons böcker har sålts i 1 300 000 exemplar bara i Sverige. De har kommit ut på 18 språk och är sålda i över 30 länder.

Åsa Larsson, foto Orlando G Boström
Åsa Larsson har en uttalad ambition att ha kvinnor i huvudrollerna och män som bifigurer. Hon ville också undvika stereotyper och jag tycker hon lyckas alldeles förträffligt. Anna-Maria är en cool brud som skiter i sitt röriga hus och kör sitt eget race medan Sven-Erik är den mera eftertänksamma, ömhjärtade som är ledsen när katten försvunnit. Det gör att jag tycker ännu mer om dem.

Handlingen i böckerna kretsar runt tre personer – advokat Rebecka Martinsson, polisinspektör Anna-Maria Mella och kollegan Sven-Erik Stålnacke. Det finns också andra färgstarka karaktärer.

Rebecka Martinsson kompletterar kriminalaren Anna-Maria väldigt väl. De är nästan varandras motsatser. Anna-Maria har stor familj och fullt omkring sig hela tiden medan Rebecka är ensamvarg, uppvuxen enbart med farmor i huset i Kurravaara, och har svårt att få vänner. Hon stänger hellre dörren om sig än kämpar för att passa in och trivas med andra.

Däremellan syns ett brett spektrum av olika kvinnor, alla är olika och lägger sitt eget perspektiv till berättelsen. Trots alla starka kvinnoporträtt är männen däremot mer än statister. Det är ensamma män som söker kärleken, var och en på sitt sätt, med sina egenheter och val. De har också stort djup och mening, även om ingen av dem har huvudrollen.

De tidigare nämnda beståndsdelarna tillsammans med Åsa Larssons fantastiska språk, norrländskt korthugget och kärvt med många liknelser, gör läsupplevelsen nästan magisk. Jag dras in i en värld som jag vill stanna kvar i, samtidigt som jag inte kan låta bli att läsa mig närmare och närmare slutet.

Åsa Larsson mejslar fram sina karaktärer med hjälp av vad de säger och hur de säger det, istället för att beskriva i klartext, och det tilltalar mig väldigt mycket. Det eggar min fantasi och lämnar upplevelsen åt mig utan att skriva mig på näsan. Hon har en egen stil med egna metaforer och uttryck som ligger väl i tiden och känns moderna.

Till dess din vrede upphör
Offren i Åsa Larssons böcker är också alltid med och berättar sin historia på ett eller annat sätt. Min personliga favorit är Wilma i Till dess din vrede upphör, som hela tiden är med i utredningen och pockar på uppmärksamhet. Det är också hon som inleder boken:

  "Jag minns hur vi dog. Jag minns och jag vet. Det är 
  så nu. Vissa saker vet jag fast jag inte har varit med 
  själv. Men jag vet inte allt. Långt ifrån. Det finns inga 
  regler. Som med människor till exempel. Ibland är de 
  öppna rum som jag kan gå in i. Ibland är de stängda. 
  Tiden finns inte. Den är liksom söndervispad."

Som läsare lämnas du aldrig ovetande om sakernas tillstånd, även om polisen inte alltid lyckas klara upp mordet eller morden. Allting har ett sammanhang och även en mening, för förövaren i alla fall, och man får en inblick i hur de tänker. Det gör brotten mer komplexa och nyanserade. Ingenting är någonsin enkelt.

Hundar har fått stort utrymme och en egen själ hos Åsa Larsson. Det märks att hon är en riktig hundmänniska och förstår dem väl. Genom böckerna har jag också fått mig lite hundkunskap och känner numera att jag förstår min egen hund lite bättre. Det är härligt att de får ta plats och vara egna karaktärer med ett eget språk. Hundarna bidrar även till att brotten blir lösta och är verkligen en del av berättelsen.

Det är inte bara hundar som tar aktiv del i böckerna, det är även katter, fåglar och vargar och ibland även naturen och träden. Till detta kommer det fantastiska språk som Åsa Larsson har och som gör allt detta så levande att jag tycker mig vara där och känna kylan svida i skinnet och hundkroppen stryka längs benet.

Åsa Larssons deckarroman Solstorm
Religion är ett betydelsefullt element i Åsa Larssons böcker och det är i kyrkomiljö som de två första böckerna utspelar sig. Det är en välbekant miljö för författaren. Tanken har aldrig varit att kritisera kyrkan, snarare de maktstrukturer som lätt frodas där. I de övriga böckerna är det inte i miljön, utan i bibelord och uttryck, som religionen lyser igenom och det viktiga är andemeningen.

Bibeln är en källa till bra historier som går att diskutera existentiellt vilket jag tycker Åsa Larsson har överfört till deckargenren på ett bra sätt. Det är också djupet i böckerna som jag tilltalas av, människors komplexitet och oförutsägbarhet och att ingen är bara ond eller bara god. Det lockar till eftertanke långt senare.

Text: Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek
Foto: Orlando G Boström/Albert Bonniers förlag

 1. Solstorm

  Undertitel: spänningsroman
  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Det blod som spillts

  Undertitel: spänningsroman
  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Svart stig

  Undertitel: spänningsroman
  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Till dess din vrede upphör

  Undertitel: spänningsroman
  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Till offer åt Molok

  Undertitel: spänningsroman
  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Guds starka arm

  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok CD
 7. Systrarna Hietala

  Av: Larsson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok CD
 1. Solstorm

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Viktor Strandgård hittas brutalt mördad och Rebecka Martinsson åker hem till Kiruna igen efter att för många år sedan flytt staden. Nu måste hon möta sina demoner, då före detta bästa väninnan behöver hennes hjälp. Men det är inte så lätt att förlåta och gå vidare när man har djupa sår i själen.

 2. Det blod som spillts

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  En präst hittas död i en kyrka. Hon var inte särskilt formbar och smälte inte in. Det är inte alltid så lätt för Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke att se träden i snårskogen. Och advokat Rebecka Martinsson kommer tillbaka. Hon är av segt virke.

 3. Svart stig

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: NN

  Tredje deckaren med Rebecka Martinsson i huvudrollen, eller egentligen kan man säga att det är Kiruna som är i huvudrollen.

 4. Svart stig

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Rebecka flyttar hem till farmors hus i Kurravaara och blir åklagare i Kiruna efter att hon skrivits ut från psykets låsta avdelning. Lugnet landar lite. Då hittas en styrelseledamot i ett stort gruvbolag död och det visar sig att gruvbranschen kan vara smutsig på mer än ett sätt.

 5. Till dess din vrede upphör

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Anna Sahlén

  Läsvärd deckare där dödliga hemligheter vilar i en fjällsjö.

 6. Till offer åt Molok

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Astrid Jonsson

  En människotumme hittas i en björnmage. Det blir upptakten till en spännande mordutredning.

 7. Guds starka arm

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Året är 1914. Arvid Karlsson är municipalsamhället Kirunas främste elektricitetsinstallatör. Han är också en ganska brutal make. En morgon hittas Arvid Karlsson död. Slagen i huvudet med en hammare medan han sov. Det blir kronolänsman Björnfots uppgift att finna den skyldige.

 8. Systrarna Hietala

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Erik Hietala känner sig förödmjukad då han har sex döttrar och ingen son, men systrarna hittar stöd hos varandra. En kort men lysande liten berättelse om människors överlevnad.

Jorden runt på olika deckare

Skrivet av: Anna Sahlén

För dig som vill ha komplement till mordmysterier i brittisk miljö eller deckare i svenska landskap finns flera detektivromaner som utspelar sig i mer exotiska miljöer.

Deckare från norr

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Utbudet av deckare och nya deckarförfattare är stort och miljöer och teman påverkar allt mer hur vi gör vårt urval bland dem. Just nu står norrlandsdeckare högt upp på mångas önskelista.

O som i ouppklarade mord

Skrivet av: Jenny Berggren

Läser du deckare? Gillar du böcker som innehåller rättegångar och ouppklarade mord? Känner du till avdelning O på biblioteket? Om du svarade ja på de två första och nej på den sista frågan bör du läsa vidare.

I Belgiens djupa sprickor

Skrivet av: Anna Sahlén

Hon är psykologen som blev journalist som blev deckarförfattare. Ingrid Hedströms kriminalromaner utspelar sig i en fiktiv stad i Belgien och gräver i Europas mörka historia.

Vi vill alla vara hjältar

Skrivet av: Leif Mårtensson

Denna älskade och hatade genre. Är en deckare en riktig bok och god litteratur? Svaret är lika enkelt som självklart.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helen Forsberg den 9 januari 2013