Vi väljer 3 favoriter från 2017

Bibliotekens personal delar med sig av sina bästa läsningar från 2017.

Carina Lillkvist, Mariehemsbiblioteket

"Tre starka berättelser som lever kvar i mig."

1. Moll

Av: Rynell, Elisabeth

Maria Forssén, Umeå stadsbibliotek

"Tre väldigt starka berättelser som utspelar sig i Nigeria, Zimbabwe samt Ghana och Amerika. Alla tre har starka minnesvärda kvinnor som huvudpersoner."

Annika Winning, Minabibliotek

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Lars Karlsson, Umeå stadsbibliotek

Maria Engström, Liljaskolan

Jenny Berggren, Grubbebiblioteket

Malin Granberg, Sävarbiblioteket

"Sluta skrik för fan av Malin Haawind. En bok om att leva med barn och om moderskapets (föräldraskapets) historiska utveckling. Intressant!

Golden Boy av Abigail Tarttelin. En bok om intersexuella Max som var helt galet bra.

Årets mest efterlängtade måste ha varit antingen Fredrik Backmans Vi mot er eller Emma Hambergs Hjärtslaget i Rosengädda."

Sara Johansson, Umeå stadsbibliotek

Bland barn och ungdomsböcker:

De försvunna av Cecilia Lidbeck, en ruskig och realistisk överlevnadshistoria om att klara sig utan vuxna i vildmarken

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren, en värdig uppföljare till Cirkeln-trilogin, full av teater, skräck, magi, kärlek och vänskap.

Roller girl av Victoria Jamieson, en tecknad serie för mellanstadiet om rollerderby, vänskap och svek.

Tove Liliequist, Hörneforsbiblioteket

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

"En liten blandning av böcker för olika åldrar.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara, den glömmer jag inte.

Åskan av Ulf Stark, ett fint sista återseende. Här finns många av hans karaktärer som känns igen, fast på lite olika sätt. Här finns pappa tandläkaren, sonen, kompisen och mamman och Åskan som inte är så farlig som den först verkar.

Om jag försvann av Meg Rosoff, om en flicka som söker pappans bästa kompis som försvunnit från sin familj. Hon har en sällsam förmåga att se."

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Anna Sahlén, Minabibliotek

Min kompis Gunnar är en trösterik brevväxling om skapande och om vardagens stora och små avgörande frågor. Den engelska ljudboksversionen av Born to run, inläst av Bruce Springsteen själv, är en optimal självbiografi. Slag är en debut som både fladdrar lätt som en fjäril och träffar hårt, i språk såväl som tematik.

1. Slag

Av: Grönlund, Lena Bezawork

Katarina Bodén, Umeå stadsbibliotek

Sara Sörensson, Grubbebiblioteket

1. Miira

Av: Hetekivi Olsson, Eija

Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek

Hanna Widman, Obbola bibliotek

Annika Eriksson, Grubbebiblioteket

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Tre bra svenskspråkiga böcker från 2017 med dystopiska drag.

1. Moll

Av: Rynell, Elisabeth