10 läsvärda faktaböcker

Här tipsar faktabibliotekarierna på Umeå stadsbibliotek om facklitteratur från alla möjliga ämnen. Tio titlar i taget utan rangordning. Tidigare urval hittar du längre ner.

Ett urval från försommaren 2022

Vi blir det liv vi lever av Svend Brinkmann

Tankeväckande och underhållande läsning. Vad har ödet för betydelse i våra liv? Och hur kan vi förlika oss med vårt förflutna? Den danska psykologiprofessorn Svend Brinkmann är tillbaka med ännu en fullträff till bok.

Putins troll av Jessika Aro

I Putins troll dokumenterar Jessika Aro med stor noggrannhet flera smutskastningsoperationer som har genomförts under de senaste åren. En som har blivit måltavla för attackerna är Aro själv. Det här är hennes berättelse. Det är en läsupplevelse som ger kalla kårar. Jessika Aro arbetar för Finlands public service-bolag YLE och tilldelades 2016 Stora journalistpriset i Finland för sin reportageserie om de ryska trollfabrikerna.

Gamla Uppsala av Kristina Ekero Eriksson

En spännande inblick i Uppland under vendeltid, den epok som föregick vikingatiden.

Inred ute : så skapar du magiska uterum av Leonor Juhl

Leonor Juhl, alias Fröken Turkos, delar med sig av sina bästa tips på hur utemiljön kan bli minst sagt magisk. Hon tipsar om växter och inredning för trädgård, uteplats eller balkong och ger goda råd om allt från sticklingar till uteköksbyggnationer och färgsättning. En mycket praktisk och inspirerande bok för dig som uppskattar en fantastisk utemiljö.

Tyst jord : insekternas framtid är också vår av Dave Goulson

De senaste åren har betydelsen av humlor och bin fått mycket uppmärksamhet. Tyst jord är en kärleksförklaring inte bara till våra pollinerare utan till alla insekter. Den märkliga och fascinerande världen där alla dessa märkliga varelser lever är också en avgörande del av vår värld, om vi vill att jorden ska fortsätta vara full av liv börjar det i vår egen trädgård.

Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat av Lennart Bengtsson

I debatten om hur det står till med världen och vad vi bör göra kan klimatet te sig som en nästan omöjligt komplex fråga. Att försöka vaska fram någon sorts sakkunskap ur alla åsikter slutar ofta i att man bara känner sig uppgiven. I 60 år har Lennart Bengtsson forskat om väder och klimatförändringar och är insatt i klimatpolitiken i både Sverige och EU. För den som vill förstå alla faktorer som spelar in är Vad händer med klimatet? en bok som är lätt att komma in i, men bygger på den bästa kunskap vi har.

Hultfredsfestivalen
Många är det som har ljuvliga minnen av oförglömliga spelningar vid sjön Hulingen i Småland. Hultsfredsfestivalen var ett sommarmåste för tusentals musikintresserade och nu kommer en gedigen bok om hur invånarna i Hultsfred gick man ur huse för att hjälpa till att arrangera det som under lång tid var Sveriges största musikfestival.

Otherlands : a world in the making av Thomas Halliday

När storfilmen Jurassic Park kom blev plötsligt paleontologi ett hett ämne och det är inte svårt att föreställa sig att den fascinationen fick Thomas Halliday att välja bana. Otherlands är en gripande berättelse om de många världar som har funnits på jorden innan våran egen och den får det att kännas som man står mitt i det förhistoriska landskapet. Hur skulle det ha känts att höra det högsta vattenfallet som någonsin funnit på jorden, att se livet återvända efter asteroiden, att vara med när mänskligheten börjar? Den sista filmen i Jurassic Park/World-serien har premiär på biograferna 9 juni 2022.

Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen av Niki Sjölund
Vad mycket ätligt man kan hitta i skogen, på ängar och i stan! Kunskaperna i den här boken tillför utomhuslivet en ny dimension.

The New Black Vanguard av Sargent Antwaun

Fotografi mellan konst och mode är undertiteln på boken och förhoppningen är att gränsen däremellan ska suddas ut. Men huvudperspektivet är representation. Så sent som 2018 var modemagasinet Vogues omslagsbild för första gången tagen av en svart fotograf. Genom att arbeta med teman som makt, hudfärg, skönhet och genus samlas här bilder av fotografer från hela världen. För att förändra branschen, perspektiven och vilka ideal som får visas. Bilderna ställs ut på Fotografiska i Stockholm hela sommaren 2022.

Ett urval från mars 2022

Zanele Muholi : Somnyama Ngonyama = hail the dark lioness av Zanele Muholi

Bok i stort format som samlar fotografen Zanele Muholis självporträtt. Med utgångspunkt i frågor som identitet, ras och hur den svarta kroppen har avbildats genom historien. Bilderna ställs just nu ut i Umeå och visas på Bildmuseet till i början av maj 2022.

How Britain ends av Gavin Esler

Journalisten Gavin Esler skildrar hur Storbritannien hamnat i svårigheter efter Brexit. Om hur nationalism, olika åsikter om relationen med Europa och behovet av självständighet skapar stora spänningar som riskerar att splittra unionen. 

Pengar och ekonomiska kriser : krasch boom bang av Micael Hamberg

Syftet med denna bok är att visa att pengar inte är något vi bör ta för givet, utan tvärtom, att våra liv till stor del kontrolleras av pengar och av de människor som har möjlighet att skapa pengar. För att vår demokrati ska fungera är det därför viktigt att i grunden förstå pengar

Tankar för dagen : manual för nyfikna resenärer av Per J Andersson

Vad händer med oss när vi reser? Är det bara skön semester eller kan det uppstå känslor hemlängtan mitt under en resa? Per J Andersson vrider och vänder på de tankar som uppstår mitt i det annorlunda. När vi känner oss överväldigade, vilsna, förundrade, och i bästa fall, pånyttfödda. Han ger även goda råd till resenärer för att öka nyfikenheten och upptäckslusten.

Sparta : en odödlig historia av Paul Cartledge

Sparta var ett samhälle byggt på krigarmentalitet och erövring. Här skildras dess historia, samhällsstruktur, kultur och hjältar som exempelvis Leonidas.

Spinnrocken och dess delar av Kerstin Paradis Gustafsson

Författaren är en erfaren textilkonstnär som på bästa sätt delar med sig av sin kunskap till alla som är intresserade av hantverk och kulturhistoria.

Gamla tiders sjukdomsnamn av Olof Cronberg

Vad var exempelvis ”ältan”, ”trollblåst” och ”krympsjuka” för sjukdomar? I den här boken kartläggs ett stort antal gamla sjukdomstermer och ges en modern förklaring.

Vithajen i medelhavet av David C. Bernvi

Vad kallar hajen en vidsurfare? - Middag på bricka med servett. Några av världens största vithajar har fångats utanför Mallorcas badstränder men ändå är det inte många människor som blir angripna. Den stora fisken har rykte om sig som en mördarmaskin men marinbiologen David Bernvi ger en mer nyanserad bild av vithajens liv och dess samröre med människor.

Siffrorna : hur vi använder matematik utan att räkna av Stefan Buijsman

Matematik finns överallt, den är en del av vilken väderprognos vi får och hur espressomaskinen fungerar. Boken Siffrorna gör vardagsmatematiken både mindre mystisk och mer fascinerande. Stefan Buijsman visar också på hur vi kan undvika att bli manipulerade genom att lära oss förstå hur de stora informationsföretagen försöker förutsäga våra beteenden.

Släktskap : liv, kärlek och kultur hos neandertalarna av Rebecca Wragg Sykes

Arkeologen Rebecca Wragg Sykes forskning visar en mer nyanserad bild av neandertalarna än den vedertagna schablonen. En fördjupning för alla som har läst Grottbjörnens folk. 

Ett urval från vintern 2022

  1. Samer

    Av: Jonsson, Hans
  2. Fuzz

    Av: Roach, Mary

Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam

På Språkpolishögskolan spelar good cops och bad cops mot varandra för att få in språkligisterna på den rätta vägen.

Feministisk teori av bell hooks

bell hooks bok från 1984 har äntligen kommit i svensk översättning. bell hooks var en amerikansk professor, författare, feminist och politisk aktivist. Hon dog i december 2021, 69 år gammal.

Ur språkmurens skugga av Merja Heed

V-Akka, Sveriges enda sverigefinska tankesmedja, har gett ut en bok som ska få sverigefinnar att vakna upp och bli minoritetsmedvetna och ge dem redskap för framtiden.

Samer av Hans Jonsson

Ny, fin fotobok från samernas livsmiljö och vardag. Samernas nationaldag firas 6 februari varje år.

Vandringsturer i Europa av Gerhard von Kapff

Nu när restriktioneras hävs börjar säkert många planera semesterresor igen. Varför inte vandra i Europa?

Slaget vid Landskrona 1677 av Bo Knarrström

Riktigt bra bok om det största slaget någonsin på svensk mark

Baobab av Beth Moon

Tjusig fotobok och reseberättelse med mäktiga träd.

Fuzz av Mary Roach

Rå och rolig bok om djur som inte uppför sig som människorna vill.

De dödas tempel av Jonathan Lindström

Välkommen till dödshuset i Turinge.

Bronsåldersmordet av Jonathan Lindström

Möt Granhammarsmannen.

Våra texter

  1. Umeå 400 år

    Skrivet av: Monica Linell

    På 1500- och 1600-talen jobbade staten för att Sverige skulle få fler städer. 1622 lyckades de få folk att bosätta sig på den plats som blev Umeå.

  2. Lär dig något nytt

    Skrivet av: Maud Sandström

    I våra hyllor finns böcker för nybörjare inom alla möjliga områden. Du skulle till och med kunna lära dig något som du inte ens känner till ännu.

  3. Må bra-böcker utan pekpinnar

    Skrivet av: Maria From

    God mat och rörelse utan krångliga metoder, sammanfattar den här tipslistan. Välbefinnande behöver inte vara svårare än så.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anette Lindström den 27 juni 2022