10 läsningar som stannat kvar

Här är tio böcker, bokserier eller författarskap som har gjort ett bestående intryck på Ersbodabibliotekets Aina Gustavsson. En bokresa med både lättsamt innehåll och mer djupsinningt.

Bild på böcker
Under årens lopp har jag läst många böcker av allehanda slag. Förr läste jag mycket deckare men det har jag nästan slutat med för jag tycker att de har blivit för blodiga och hemska fulla med seriemördare, trafficking, barnmisshandel och gängkrig. Vill jag ha hemskheter kan jag se på nyheterna.

Jag har läst kärleksromaner och vanliga romaner, en del som jag borde ha läst och en del som jag kunde ha undvikit. Jag har läst både på svenska och engelska. Att läsa en bok på originalspråk ger alltid lite mer och dessutom har jag ofta velat läsa böcker som inte är översatta. Många böcker har försvunnit i glömskans djup medan jag minns andra tydligt även om det var länge sedan jag läste dem.

Den första boken som gjorde ett bestående intryck på mig är Margaret Mitchells Borta med vinden. Jag var 16 år och hade väldigt svårt att slita mig från den. Det är väl inte en bok som jag skulle läsa om, men den är minnesvärd.

Bild på bokomslaget till Anne på Grönkulla
L.M. Montgomerys böcker om Anne på Grönkulla har jag däremot läst om flera gånger. Annes utveckling från fosterbarn på 1880-talet till orolig mor till söner som stred i första världskriget är en läsupplevelse som fler borde ta del av. Böckerna som handlar mycket om vänskap innehåller både humor, romantik och tragik men det finns också fina naturskildringar från Prince Edwards Island där böckerna utspelar sig.

Jerome K. Jeromes Tre män i en båt läste jag någon gång i tonåren och glömmer den aldrig. Det är en underfundig rolig bok som tyvärr fallit i glömska. Vill du ha dig ett gott skratt men även en del tänkvärdheter är detta en bok att läsa.

Georgette Heyer började jag läsa när jag var i 20-årsåldern. Det är regency-romantik, en genre som inte är så vanlig i Sverige men fortfarande stor i USA och Storbritannien. Lättsamma, humoristiska historiska kärleksromaner med många förväxlingar. Eftersom väldigt få av Gerorgette Heyers böcker var översatta till svenska började jag köpa de som jag fick tag på och det var så jag lärde mig läsa på engelska.

Bild på bokomslaget till Emma
Jag tror att jag har läst alla Jane Austens böcker minst två gånger. Dessutom har jag sett så många filmatiseringar som går att få tag på. I mitt tycke är Emma och Övertalning hennes bästa böcker.

På 1970-talet var det populärt att läsa feministisk litteratur. Kvinnorummet av Marilyn French tyckte jag mycket om men även Gun-Britt Sundströms Maken blev en favorit.

När jag på 1990-talet började arbeta på Ersbodabiblioteket blev jag tipsad av en arbetskamrat att läsa Zelda, Nancy Mitfords biografi över Zelda Fitzgerald. Normalt brukar jag inte tycka om biografier, men den här boken gjorde stort intryck på mig.

Rennie Airths deckartrilogi som består av Blodröd våg, Mörkrets Flod och Vinterdöd är en av de bästa deckartrilogier som finns. De utspelar sig med tio års mellanrum med start på 1920-talet. Huvudpersonerna återkommer i alla böckerna. Oroligt spännande, intressant och välskrivet.

Bild på bokomslaget till Livet på Scotland street 44
Alexander McCall Smith serier Damernas detektivbyrå och Livet på Scotland Street 44 är två favoriter. De är båda humoristiska. Damernas detektivbyrå är mer tänkvärd med en mycket klok huvudperson medan Livet på Scotland Street 44 är mer skruvad med mycket dråpliga karaktärer.

Titeln på Marisha Pessls Fördjupade studier i katastroffysik gjorde att jag tänkte "den här boken måste jag bara läsa". Det var inget dumt val. En fascinerande, annorlunda och nyskapande bok med illustrationer av författaren själv.

Curtis Sittenfelds Presidentens hustru respektive Systerland är två väldigt olika men bra böcker, Presidentens hustru är inspirerad av George Bush Jr. och hans hustru Lauras äktenskap. Vi får följa en medelklasskvinnas väg från att vara en vanlig bibliotekarie till att bli USAs första dam.

Systerland handlar om två tvillingsystrar som båda är synska, den ena bejakar det men den andra gör sitt bästa att förtränga det. När den ena systern får en föraning om en stor jordbävning prövas deras relation till sitt yttersta.

Text: Aina Gustavsson, Ersbodabiblioteket
Foto: thinglass/Bigstock

1. Borta med vinden

Av: Mitchell, Margaret
    Publiceringsår: 1978
  2. Anne på Grönkulla

Av: Montgomery, L. M
    Publiceringsår: 2003
  3. Tre män i en båt

Undertitel: (för att inte tala om hunden)
    Av: Jerome, Jerome K

Publiceringsår: 2009

Emily-böckerna av L. M. Montgomery

Skrivet av: Hanna Widman

Egensinnig, känslig, stolt, fantasifull och poetisk – Emily på Månvik är en flicka som går sina egna vägar genom livet.

Paret Fitzgerald blev ikoner av sin tid

Skrivet av: Aina Gustavsson

Scott och Zelda Fitzgerald förkroppsligade "det glada tjugotalet": unga, vackra, energiska och till synes rika. Men bakom fasaden doldes gräl, svartsjuka och bitterhet.

Förlorad i Jane Austen

Skrivet av: Åza Sjöstam

Jane Austen lever vidare, både i bokform och på film. Åza Sjöstam är helt såld på den engelska 1800-talsförfattaren.

Skrivet av: Aina Gustavsson den 29 maj 2015