Åska i dikt och verklighet

Läs om åskledarens många uppfinnare, om blixtens kraft och om åskväder och blixtar i myter och populärkultur. Vad var det egentligen som satte eld på Moses brinnande buske?

Benjamin Franklin flyger drake
Historien om hur Benjamin Franklin uppfann åskledaren genom att flyga en drake har berättats på många olika sätt. Vissa påstår till och med att det är en myt och det sägs att han aldrig beskrev experimentet själv. En uppfattning om händelseförloppet är att Benjamin Franklin stod gömd i ett skjul när han skickade upp sin drake, för att inte verka löjlig. (Läs mer om experimentet i länken här nedanför.)

Drakflygningen skedde inte heller mitt i något åskväder, eftersom det vore alldeles för riskabelt, utan bara under mulna skyar. Betydligt säkrare källor finns däremot för att Thomas-François Dalibard redan hade gjort ett liknande experiment hemma i Frankrike en månad tidigare, utan att Benjamin Franklin visste om det.

Umeå räknar blixtar

Sverige träffas av omkring hundra tusen blixtnedslag varje år. Enligt SMHIs statistik har det i Umeåregionen under åren 2002-2011 skett flest urladdningar väster om Bjurholm och norr om Robertsfors. En av de nio blixtsensorerna som SMHI använder finns i Umeå.

Även Venus och Jupiter drabbas också av kraftig åska och på jorden pågår ständigt omkring 2000 åskväder. I tropikerna åskar det mest och antalet åskdagar avtar gradvis norrut. Det åskar därför mindre här i norra Sverige än i södra delen av landet.

Asaguden Tor på sin vagn
Ordet åska kommer från nordisk mytologi. Mullret sades uppstå när asaguden Tor kom rullande i sin vagn och blixtarna sköt han ut från sin hammare, Mjölner. Tor och hans hammare återfinns bland annat i Marvel comics serier som superhjälten Thor.

I sydamerikanska myter är guden Tezcatlipoca förknippad med åska och har en viktig roll i äventyrsspelet Broken sword 2: The smoking mirror. I antikens Grekland var det Zeus som stod för blixt och dunder och romarnas motsvarighet, Jupiter, kontrollerade alla väder. Vedisk religion beskriver hur Indra använde åskan för att bekämpa ondska.

Eftermiddagsväder

Det börjar ofta åska vid fyra-fem-tiden på eftermiddagen, eftersom många åskväder beror på att luft som värms upp under förmiddagen bildar moln, som ibland blir negativt laddade närmast marken. Det börjar också ofta regna eller hagla häftigt efter första blixten i ett åskväder. Åska uppstår även när kall och varm luft möts i fronter.

En blixt syns bara i några tiondels sekunder, men består av olika etapper på mellan 10 och 100 meter vardera och flera urladdningar sker i samma blixt. I videon här nedanför kan du se en blixts olika delar i ett klipp från Discoverys serie Raging planet.

Det höga ljudet som förknippas med åska beror på att blixten värmer upp luften omkring så snabbt att en ljudbang skapas när luften utvidgas. Blixten är fem gånger hetare än solens yta.

Klot, eld, Bond och Bibeln

Ett elektriskt laddat moln
Förutom de vanligaste så kallade linjeblixtarna, som bildar kanaler bland annat mellan moln och mark, finns det även andra sorters blixtar. Den mytomspunna klotblixten har aldrig kunnat återskapas eller förklaras av forskare. Enligt vittnesmål följer kloten luftströmmar eller föremål som leder ström bra och kan göra hål i olika material, till exempel fönsterglas.

Titeln på Ian Flemings roman Åskbollen syftar till det kapade Nato-flygplanet med atombomber som James Bond måste rädda världen från. Sean Connery spelar huvudrollen i filmen med samma namn.

Master, kyrktorn och andra föremål som befinner sig under ett åskmoln kan bli så starkt laddade att ett sprakande ljussken bildas runt dem. Det kallas koronaurladdning eller sankt Elms-eld och har gett namn till Joel Schumachers film St Elmo's Fire efter det engelska namnet på fenomenet. Det spekuleras ibland att den brinnande busken i Andra moseboken kan ha sitt ursprung i en koronaurladdning, särskilt eftersom den i texten kan tolkas växa uppe på ett berg.


Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Illustrationer: Photos.com, Anna Östman


Om Benjamin Franklin på svenska Wikipedia
Interaktivt bildspel om Benjamin Franklin på PBS.org
Om åska på SMHI.se
Om superhjälten Thor på Marvel.com


   

Boktips

 1. Åskbollen

  Av: Fleming, Ian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1962
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. The Marvel Comics encyclopedia

  Undertitel: a complete guide to the characters of the Marvel universe
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 3. Benjamin Franklin

  Undertitel: ett universalgeni
  Av: Arvidson, Stellan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1943
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 4. Självbiografi

  Av: Franklin, Benjamin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1964
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 5. Blixt och åska

  Undertitel: så fungerar naturens fyrverkeri
  Av: Cooray, Vernon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Meteorologi
  Finns som: Bok
 6. Blixt och dunder

  Av: Wodehouse, Pelham Grenville
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1935
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Åska i luften

  Av: Wodehouse, Pelham Grenville
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1936
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 8. Träffad av blixten

  Av: Carroll, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Barjona eller Åskans son

  Av: Sartre, Jean-Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. De 7 kristallkulorna

  Av: Hergé
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 11. Solens tempel

  Av: Hergé
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Våra texter

Barjona eller Åskans son

Av: Sartre, Jean-Paul Tipsat av: Anna Östman

En modernt berättad antik historia om den bittra byahövdingen Barjona som inte längre kan förmå sig att varken tro eller hoppas på mirakel.

Vulkaniskt!

Skrivet av: Anna Sahlén

Plattrörelser, vulkaner, jordbävningar, eruption och erosion. Vår jord rör på sig och är en ständig skådeplats för både uppbyggnad och nedbrytning.