Third culture

På Ersbodabiblioteket finns temahyllan "third culture", böcker om hur det är att stå med foten i mer än en kultur och samtidigt försöka hitta sin identitet.

Third Culture-hyllan har funnits på Ersbodabiblioteket sedan 2019 och kom till som svar på ett behov från bibliotekets användare. Många av dem unga och med fötterna i två eller flera kulturer. De efterfrågade representation och ville ha böcker att känna igen sig i och att kunna identifiera sig med.

Identitet

Hyllan bygger till stor del på andragenerationslitteratur, det vill säga litteratur som är skriven av andra generationens invandrare. Den vill utforska hur det är att stå med foten i två (eller fler) kulturer och samtidigt försöka hitta sin egen identitet.

Vill du ha fler tips, eller vill du lämna inköpsförslag till Third Culture-hyllan? Kontakta Ersbodabiblioteket

Faktaböcker och biografier

Romaner

 1. Ikon

  Av: Bohm Ramirez, Yolanda Aurora

våra texter

 1. Slag

  Tips Av: Grönlund, Lena Bezawork Tipsat av: Hanna Widman

  Fikirte kommer från Etiopien som barn och möter rasismen i ett grått Sverige. Boxningen gör henne stark, men utsattheten smärtar ändå.

 2. Poesi, boxning och rörelse

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Lena Bezawork Grönlund växte upp i Hörnefors. Med sin debutbok Slag har hon fångat en far och en dotters upplevelse av både utanförskap och tillhörighet.

 3. Palimpsest

  Tips Av: Sjöblom, Lisa Wool-Rim Tipsat av: Anna Sahlén

  När Lisa själv ska få barn börjar hon allt mer fundera över sina rötter och inleder en jakt på svaren om sitt förflutna. En seriebok som nyanserar bilden av adoption.

 4. "Jag kan förändra min värld genom ord"

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Det är inte lätt att vara mörk kvinna i landet Excel. Men poesin har varit ett sätt att ta tillbaka makten för spoken word-poeten Faiza Issa Aden Farah.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mimmi StieglerDehbroa Lindberg den 23 maj 2022