Biblioteken och coronaviruset

Biblioteken håller öppet men kolla gärna öppettiderna här på webbplatsen. Är du sjuk, välj att besöka oss en annan dag.

Stiliserad illustration av en pumpflaska som droppar en droppe ner i en hand. Illustration: igoun/Bigstock
Biblioteken håller fortfarande öppet, men eftersom förändringar kan komma hastigt är det bra att kolla ditt biblioteks öppettider en extra gång innan du besöker oss.

Om du har feber, förkylning eller influensasymtom, stanna hemma och kom tillbaka en annan dag.

Vi ber dig att ta hänsyn till din omgivning och undvika att sprida smitta. Det innebär också att hålla avstånd till personal och besökare på biblioteken. Tack för hjälpen!

Biblioteken i Umeåregionen följer noggrant utvecklingen och följer de rekommendationer som kommer från svenska myndigheter.

Arrangemang

De flesta av bibliotekens planerade arrangemang ställs in. Information om alla arrangemang hittar du i vår kalender

Omlån och avgifter

För att underlätta för dig som är sjuk och behöver stanna hemma ökar vi antalet möjliga omlån till sju på de flesta av våra medier och till tre omlån de medier som vanligtvis inte går att låna om. Det gäller cd-skivor, film, tv-spel och snabblån. Medier som det är kö på går inte att låna om.

Vi utökar också den tid som du inte behöver betala förseningsavgift från en dag till en vecka. Om du lämnar tillbaka det du lånat inom sju dagar behöver du inte betala någon avgift.

Återlämning i inkast

Det finns bibliotek som erbjuder bokinkast. Vissa är bara öppna när biblioteket är stängt, andra dygnet runt. Bokinkast finns i alla sex kommuner.

Mer information om coronaviruset och covid-19

Här länkar vi till officiella källor för information om corona och covid-19:

Om nya coronaviruset på Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens information på olika språk

Om coronavirus och covid-19 på 1177.se. Där kan du också läsa om smittskyddslagen.

Om coronavirus och covid-19 på Krisinformation. Myndigheten för samhällskydd och beredskap står bakom webbplatsen.

Regeringens webbplats

Nyheter om corona på flera språk och på lättläst svenska på Sveriges radio

Våra texter

1. Att använda biblioteket hemma

Skrivet av: Anna Sahlén

Du måste inte komma till biblioteket för att använda det. Vill du låna en film, en bok, läsa tidningar eller ta reda på något? Vi kan erbjuda många intressanta e-resurser. Alla är gratis för dig.

Skrivet av: Anna Sahlén den 7 april 2020