Superintelligens

En faktabok som måste läsas, om artificiell intelligens och vårt förhållande till den, skriven av en framstående framtidsforskare och tänkare.

Superintelligens av Nick Boström väger nästan ett kilo, vilket kan vara en nackdel om du är trött och läser i sängen. Bortsett från att du kan behöva hockeyvisir när du läser så är det faktisk en bladvändare och en mycket viktig bok.

Tänkande maskiner

Boken handlar om artificiell intelligens och hur vårt förhållande till den kommer att påverka framtiden, en framtid som på många sätt redan är här. Superintelligensen syftar alltså på tänkande maskiner. Det är en relevant och aktuell bok, som gärna kan läsas i kombination med nationalekonomen Stefan Fölsers bok Robotrevolutionen.

Nick Boström, som ursprungligen kommer från Helsingborg, är professor i filosofi på Oxford university och en av de främsta tänkarna i världen när det gäller artificiell intelligens. Han leder ”Future of life Institue” där bland annat den framlidna Stephen Hawking satt i styrelsen.

Framstående forskare

Jag vill verkligen slå ett slag för den här boken och för Nick Boström och hans forskning. När Foreign Policy listade de hundra viktigaste tänkarna år 2009 uppmärksammade många att Hans Rosling hamnade på en respektabel 96:e plats, få uppmärksammade att Nick Boström på kom på 73:e.

För den som är intresserad av AI och robotar är boken ett måste, men även för dem som inte är det. Framtiden med sina faror och möjligheter som Nick Boström beskriver är närmare än man kan tro. Som faktabok lyckas den balansera substans och flyt i läsningen på ett bra sätt. Den är faktiskt värd några skrapsår på näsan. Eller så väljer du att läsa den på dagtid, läsa den bör du dock.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 29 januari 2019