Sulky och Bebbe regerar okej

En dag sa det pang, och ut kom Sulky. Några minuter senare sa det bom, och ut kom Bebbe. Så börjar den här roliga och galna högläsningsboken. Sedan går det ett år minus två dagar tills de två figurerna går vilse i en mörk skog och träffar på varandra.

Sulky har en vagn som Bebbe vill åka i men det går dåligt. Bebbe är alldeles för tung. Så tung att en våg gick i fem bitar när en tant skulle väga honom. Sulky däremot är en liten tunnis. Så skranglig att folk glömmer bort att han finns.

Sulky och Bebbe

När han styr omkring med sin sittvagn syns han inte. Folk säger, titta en sulky, den rör sig. Det var så Sulky fick sitt namn. Han trodde att han hette Sulky. Helt enkelt.

Samma är det med Bebbe. Han trodde att han var Bebbe för att folk alltid sa "vilken bebbe!" när de fick syn på honom. Sanningen är att ingen har gett dem några namn eller bytt deras blöjor. Så de byter helt enkelt blöjor med varandra.

Efter den ganska vimsiga början blir det bara värre, mer galet och ganska crazy. Sulky och Bebbe träffar på hundra spindlar som spinner ett stort pösigt täcke åt dem av några gamla luddiga kolor. Täcket äter Sulky och Bebbe upp till frukost, det smakar sockervadd.

En bok att läsa högt för yngre barn

En är smal och eftertänksam, en är knubbig och crazy, men båda är lika hjälpsamma och kloka. Sulky och Bebbe vill bestämma, de vill regera, okej. De regerar efter lagen "vi har bara varandra, inget mer med det". Den devisen är verkligen okej, tycker jag.

Det här är en skruvad, galet rolig, samhällskritisk högläsningsbok med högt tempo för yngre barn och deras vuxna. I samma komedigäng som Loranga och Masarin, Helan och Halvan eller Bu och Bä. Läs högt, garva  och njut!

Karla Brottare

Av: Sparring, Anders Tipsat av: Annika Edlund

Karla är åtta år och älskar att brottas. Hon brottar lätt ner sin pappa Jean och sin storebror Martin. Lätt som en plätt. Det här är en knasigt roligt bok full av galna upptåg.

Modiga Millan

Av: Bergquist, Milena Tipsat av: Annika Edlund

Millan är en tuff tjej som spottar längre än de flesta. Påhittig är hon också, och tur är det när hon råkar tappa faster Febes öga i golvet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 31 januari 2013