Stulna år (Girl, interrupted)

Vår praoelev från hösten 2021 tipsar om en självbiografisk berättelse som beskriver många jobbiga händelser. För dig som är lite äldre, men inget för dig som är lättpåverkad eller lätt-triggad.

Av: Kaysen, Susanna
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1996
Låna

Stulna år (på engelska heter boken Girl, interrupted) handlar om 18-åriga Susanna Kaysen som blir inlagd på ett mentalsjukhus i USA, på 1960-talet. Hon blir inlagd i samband med att hon har försökt ta livet av sig.

Susanna blir kompis med en tjej som heter Lisa. Lisa är en sociopat och har rymt från sjukhuset många gånger. Lisa ställer till med mycket trubbel, framför allt för personalen och de andra patienterna. Susanna är ofta med på sådant.

Baserad på egna erfarenheter

Läsaren får följa Susanna och de andra patienterna på sjukhuset. Det är en självbiografisk bok, baserad på verkliga händelser. Det handlar om författaren och hennes syn på, och tankar från, när hon själv som ung var inlagd på mentalsjukhus.

Boken skrev hon långt senare, den kom ut för första gången 1993. Den blev film några år senare, 1999, med Winona Ryder i huvudrollen som Susanna, och Angelina Jolie som Lisa.

Inte en bok för alla

Jag skulle rekommendera den här boken för lite äldre ungdomar. För dig som gillar biografier. Om du är lätt-triggad eller är lättpåverkad rekommenderar jag inte boken. Den är ganska grafisk och beskriver många jobbiga händelser i detalj.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ava den 9 februari 2022