Stuglandet

En praktisk och inspirerande guide till gratis övernattningsstugor som väcker upptäckarlusten.

En resa behöver inte vara lång för att vara en speciell upplevelse, ja, rentav ett litet äventyr. Det väsentliga, tänker jag, är att förflytta sig till en plats som inte är hemma, och med öppet sinne utforska och ta in det som finns runtom en. Då kan även en kort färd, geografiskt sett, efterlämna känslan av att ens värld vidgats lite.

Varken krångligt eller dyrt

Inte heller behöver resan kosta så mycket. Tack vare de övernattningsstugor som finns runtom i landet, gratis att använda för alla som önskar, är det möjligt att göra en upptäcktsfärd utan vare sig dyr utrustning eller boendekostnader.

Ofta behövs inte ens bil för att ta sig till stugorna, utan det går att ta kollektivtrafiken till en hållplats i närheten och gå därifrån. Sovsäck, liggunderlag och lite mat är oftast allt du behöver ta med – krångligare än så är det inte.

Väcker upptäckarlusten

För att göra det hela ännu enklare har Kjell Vowles i boken Stuglandet samlat över 200 övernattningsstugor tillsammans med praktisk information om hur du tar dig dit, tillgång till vatten och ved, antal sovplatser och annat bra att veta.

Förutom den praktiska informationen innehåller boken även fina bilder tagna av Moa Karlberg och reportage som väcker ens nyfikenhet och upptäckarlust. Tänk att det finns så många intressanta platser i ens närhet att upptäcka!

 

Våra texter

 1. Wanderlust: att gå till fots

  Tips Av: Solnit, Rebecca Tipsat av: Hanna Widman

  En tankevidgande utforskning av vad det innebär och har inneburit att gå till fots.

 2. Skrivet om att gå

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  Det finns många sätt att förhålla sig till en promenad och många är också de författare som skrivit varmt om vandringar av olika slag.

 3. Att vandra

  Artikel Skrivet av: Hanna Widman

  Att vandra kan innebära både vedermödor och vederkvickelse. Kanske är det förstnämnda ibland en förutsättning för det sistnämnda?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 21 augusti 2017