Strictly Ballroom - de förbjudna stegen

Är du en av dom som inte kan få nog av dansprogram på TV? Eller tycker du, som jag, att det är bland det löjligaste som finns? Den här filmen passar bra oavsett vilken inställning du har till tävlingsdans.

Scott Hastings har dansat sedan han var sex år. Karriären ser lovande ut, men så får han för sig att han ska testa några nya idéer. Scott följer hellre sitt hjärta än reglerna om vilka danssteg man får ta, men hans improvisationer blir ingen större succé. Han får alla emot sig och mister sin danspartner. Hur ska han nu kunna ställa upp i Pan Pacific-mästerskapet?
 
Den enda som delar Scotts passion är nybörjaren Fran, men hon är ju inte alls tillräckligt bra för att vara med i en professionell tävling. Eller? Det tycker iallafall inte Scotts mamma - en hysterisk kvinna som för länge sedan passerat gränsen till nervsammanbrott. Det blir många vändningar och allt når sitt klimax vid det stora mästerskapet, som är en smaklös orgie i paljetter och håruppsättningar.
 
Filmen är en typisk askungesaga, den följer en standardmall och man vet hur det kommer att gå. Men den lyckas ändå fängsla ända fram till slutet när passionen och hysterin kulminerar på dansgolvet. Det är kitschigt och jättefånigt, men oemotståndligt.
 
"Strictly Ballroom" är regissören Baz Luhrmanns första och bästa film. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 10 april 2007