Stormhästen

En ensam pojke och en vild häst möts under en fruktansvärd storm på en ö i havet. Det förändrar allt.

När Flips pappa dör tvingas han flytta till sin farbror Andries och faster Elly. Han har aldrig träffat dem förut. De bor på en liten ö långt från Flips gamla hem. Aldrig har Flip känt sig så ensam och övergiven som när han kommer till ön Mossum.

En riktig storm

En storm drabbar ön och Flip hittar en panikslagen häst som nästan har drunknat i vågorna. Den sitter fast i tång och rep, på väg att dras ner under ytan. Tillsammans med spökflickan, en mystisk flicka som inte pratar med någon, lyckas Flip rädda hästen. Han kallar den Storm.

Farbror Andries säger att det inte finns plats för en häst på gården om den inte arbetar. Flip får behålla Storm tills ägaren dyker upp, men bara om han lyckas tämja hästen. Tanken på att lämna Storm ifrån sig är outhärdlig. Flip får inte misslyckas, men han vet ingenting om hästar. Storm är stor, stark, vild och rädd.

Ensam i världen

Stormhästen utspelar sig i Nederländerna på 1960-talet. En riktigt gripande och spännande historia om en pojke som blivit helt ensam i världen. Det är en berättelse om sorg, längtan och att höra till. Om att göra det som verkar rätt. Givetvis är det också en berättelse om en vild häst, men du behöver inte älska hästar för att gilla den här boken.

Stormhästen passar också fint som högläsningsbok på mellanstadiet.

Läs också

  1. Fjärilslejonet

    Av: Morpurgo, Michael Tipsat av: Emma Sigvardsson

    En ensam pojke räddar livet på en vit lejonunge. Det blir början på en berättelse om vänskap och mod.

  2. Tack vare Winn-Dixie

    Av: DiCamillo, Kate Tipsat av: Johanna Dahlgren

    Vänskapen med en hund kan få oväntade saker att hända. När 10-åriga Opal får med sig en hund hem från affären börjar hennes liv förändras.