Stormen och vreden

Ett familjeöde i 1920-talets föränderliga tid skildras med fyra olika röster.

Långa inre monologer avslöjar allt som inte syns på familjen Compsons polerade men sönderfallande fasad i den amerikanska sydstatsmiljön.

Fyra syskon

Bland raderna i Stormen och vreden kan läsaren hitta spår av fyra Compson-syskon, deras föräldrar, syskonbarn, tjänstefolk samt flera andra släktingar, grannar och andra karaktärer. Långa stycken i texten är tankeströmmar utan skiljetecken, som varvas med lika delar traditionell, sammanhängande prosa.

Benjamin kan inte tala, men vi förstår ändå att han uppfattar tillvaron och kopplar ihop händelser, eftersom William Faulkner lånar ut en berättarröst till honom. Genom hans problem med en odefinierad utvecklingsstörning och att förstå vad som händer runtomkring honom, delar han med sig av till synes oväsentliga händelser som ibland kan visa sig vara av vikt för framtida händelser.

Storebror Jason är så driven av jakten på pengar och att hålla familjens namn ur smutsen, att ilskan ibland tar överhanden och han motarbetar sig själv. Deras syster Candace har föräldrarna för länge sedan slängt ut ur hemmet, men hennes dotter står återigen under Compsons beskydd och ger ofta upphov till Jasons utbrott.

Boken har fyra delar, men är inte kronologisk. Läsaren får historien berättad av fyra röster, som var och en ger oss ledtrådar om vad som har drivit familjen Compson mot den ekonomiska och känslomässiga ruin som hägrar vid horisonten. Sydstatsdialekten är svåröversatt, men Gunnar Barklund har gjort ett gott försök med svenskt talspråk.

Ett pussel i tio tusen bitar

Quentin har till skillnad från sina syskon sökt sig till den akademiska världen, men har tagit med sig sitt förflutna till sin nya tillvaro. Han försöker fly undan arvet från sin far och besväras därför av det fickur som har efterlämnats honom, men återkommer titt som tätt till barndomsminnen och hur mycket han saknar sin syster.

Familjen Compsons husa Dilsey avslutar romanen, men här berättas det om henne i tredje person. Hon är en viktig del av familjen, trots att hon inte delar deras efternamn. Hon är även den av karaktärerna som accepterar tidens gång och försöker göra det bästa av situationer utan att stressa upp sig.

Stormen och vreden är ett tiotusenbitars-pussel, som byggs på lite här och där för varje sida. Låt dig alltså inte avskräckas för att du inte ser helheten från början. Det här är en av de romaner som har intresserat mig så mycket att jag från sista sidan bläddrade tillbaka till den första och läste igenom en gång till.

Därunder ett helvete

Av: Castillon, Claire Tipsat av: Anna Östman

Tankar och associationer strömmar fritt och knyts ihop av situationerna i denna personliga roman.