Storklockan i Paris

Fransmännen är ett folk som inte vill prata engelska, aldrig håller tiden, dricker kopiösa mängder vin till lunch, kedjeröker och tror att de är världens centrum... Eller...

Fransmännen är ett folk som är romantiska, sociala, livsnjutare, esteter med mera.
 
Storklockan i Paris ger mig många förklaringar och aha-upplevelser till mina olika möten med fransmän och fransyskor. Livet i efterkrigstidens Frankrike påverkade inte bara Knut själv utan också en stor mängd européer. Fransmännens enkla filosofiska lösningar på sina problem ger oss andra mer huvudbry än dem själva.
 
Knuts resa i Paris är en varm berättelse om livet, kärleken och döden. Boken ger mig också en insikt i resonemangen som förs som i sin tur leder fram till många förklaringar och en förståelse till varför de är som de är.
 
Förutom de självbiografiska delarna så ger boken en bra och intressant historiebeskrivning av efterkrigstidens Frankrike.
 
Detta är en fantastisk varm och generös bok som jag rekommenderar till alla som har anledning att träffa fransmän och fransyskor men också alla de som har intresse av Europas moderna historia.
 
När du har läst boken så kan du med fördel fortsätta med de två andra böckerna Ett hörn av paradiset och Det förflutnas ständiga närvaro som fullbordar Knut Ståhlbergs trilogi.

Lovsånger till kärleken

Av: Wiazemsky, Anne Tipsat av: Tommy Sundin

Klingar det inte något bekant över titeln till Anne Wiazemskys bok Lovsånger till kärleken? Jo, naturligtvis är det Edith Piaf man tänker på, även om hennes välkända sång Hymne à l’amour står i singularis.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Leif Mårtensson den 20 juli 2008