Storhingsten

Idealistiska studenter skickas på 1960-talet ut till en fattig och avlägsen kinesisk by för att sprida Maos läror i denna lättlästa pärla.

Det är slutet av 1960-talet, i Kina pågår Maos kulturrevolution. En grupp studenter från Shanghai har sänts ut till en avlägsen by i inre Kina, för att gå i lära hos folkets hjältar - bönderna. Med rosigt revolutionära kinder och citerande ur Maos lilla röda tar dom sig an sitt uppdrag med glödande iver.

Dråpligt och gripande

Byn visar sig vara väldigt fattig, och bönderna är okunniga och vidskepliga. Byborna lever på gränsen till svält, och värst utsatt är byns jätte, Storhingsten. Den minimala matransonen mättar knappt en vanlig liten kropp, och Storhingstens väldiga kroppshydda kräver mycket mer näring än den han tilldelas. Men var får han maten ifrån?

Författaren Chen Maiping var själv en av de studenter från städerna som skickades ut på landsbygden under kulturrevolutionen i Kina. Han är sedan många år bosatt i Sverige och skriver på svenska.

Boken är en liten pärla, intressant och lättläst. Den kulturkrock som utspelas är både dråplig och gripande. Läs gärna även Halvansiktet, författarens andra bok om händelser i samma by.

Fler tips

 1. Guldsand

  Av: Kūnī, Ibrāhīm Tipsat av: Mats Enarsson

  En dramatisk berättelse om en man och hans kamel, och om de desperata beslut som tvingas fram av svält och nöd.

 2. Berget

  Av: Pancrazi, Jean-Noël Tipsat av: Mats Enarsson

  En grym berättelse om skuld och försoning i 1950-talets Algeriet.

 3. Pesten

  Av: Camus, Albert Tipsat av: Mats Enarsson

  En stad sätts i karantän när en obotlig sjukdom börjar att härja. Läsvärd klassiker med hög aktualitet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 2 december 2022