Stora finlandssvenska festboken

Med stor kunskap och berättarglädje skriver Anne Bergman och Carola Ekrem om finlandssvenska traditioner förr och nu. Boken är ett kulturhistoriskt referensverk, som med fördel kan läsas från pärm till pärm.

Finlandssvenska traditioner liknar på många sätt de svenska och finska motsvarigheterna. Men det finns också skillnader. Stora finlandssvenska festboken ger bakgrundshistoria till mer och mindre kända inslag i finlandssvenskt högtidsfirande.

Mer än memma

Finlandssvenskarna firar bland annat Runebergsdagen, svenska dagen, lillajul och på vissa håll sjusovardagen och venetiansk afton. Under påsken äts inte bara den karaktäristiska memman, utan även en efterrätt som kallas pasha, som härstammar från det ryska inflytandet.

På självständighetsdagen står hemmet och tv:n i centrum eftersom dagens höjdpunkt, förutom att baka pepparkakor, är att följa sändningen från presidentens slottsbal. Om de här och många fler traditioner berättar författarna i ord och bild.

Traditioner som en del av vår kultur

Boken är unik, både sett till innehållet men också för den betydelse som den har för målgruppen. För mig som är utflyttad österbottning duggar aha-upplevelserna tätt när jag läser. Trots många år i Sverige resulterar varje högtid fortfarande i ett ställningstagande. Ska jag vara en traditionsbärare eller byta ut mina traditioner? Boken ger inga svar på den frågan, men att den väcks ger en hänvisning om att boken verkligen går på djupet.

Boken riktar sig inte specifikt till finlandssvenskar, utan rekommenderas till alla som är intresserade av seder och traditioner. För finlandssvenskar som bor utomlands utlovas en känsla av igenkänning och hemlängtan.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 24 juli 2020