Stor liten konst på biblioteket i Nordmaling

Tommy Bildström rapporterar från ett vernissage med klassisk musik och högkvalitativ konst på Nordmalings bibliotek.

Det är viktigt att tala om konst i tid. På Nordmalings bibliotek har eleverna i 3A jobbat med konst och hållbarhet och självklart blev det vernissage på biblioteket med deras verk. Självaste bibliotekschefen invigde utställningen och höll ett glödande tal om vikten av konst och barnen fick diskutera Marcel Duchamps verk och den stora frågan: Vad är egentligen konst?

Konst kan vara något man samlas kring men också något som ifrågasätter. Konst kan vara ett uppror, men också en önskan om med annan tillvaro och ett sätt att staka ut riktningen för dem som bestämmer.

Kanske är konsten här en inblick i barnperspektivet? Det glada kommunhuset och en häftigare kyrka kanske kan säga oss något? En brandstation i papp med text på både arabiska och svenska var en vacker påminnelse om att inkludera alla.

Än idag möter man ofta uppfattningen att konst har ett större värde om den är vacker att titta på, om konstnären hanterar sina konstnärliga tekniker och om man avbildat verkligheten.

Med dessa verk hyllas barnens verklighet och det är ett perspektiv som vi behöver ta till oss. Konst har ofta en beställare och så även om man gör det i skolan. Men visst är Batman i kyrkan en liten avstickare från normen?

Vad är då egentligen konst? Konst är ett verk som presenteras i konstsammanhang och som konstetablissemanget anser vara konst. Praktiskt nog har jag Tommy Bildström, som jobbar som bibliotekschef i kommunen, utropat mig själv till konstetablissemanget i Nordmaling och så länge som jag inte blir emotsagd är det nu officiellt att dessa barnens alster är stor konst. 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 3 juni 2022