Stoppa

Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

Av: Evans, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

I serien Hemslöjdens teknikhäften har konsthantverkaren Katarina Evans samt textildesignern Katarina Brieditis utkommit med två bidrag, Lappa och Stoppa. Högen med kläder som borde lagas får ett nytt värde, plötsligt är den inte ett dåligt samvete utan ett spännande handarbetsprojekt, menar författarna.

I Stoppa fokuseras på olika stoppningstekniker, något som kan liknas vid en väv i miniatyr. Det är förstås möjligt att stoppa nästan osynligt, men det tycks inte dessa författare rekommendera. De nyttjar istället olika tekniker för att göra om plaggen till rena konstverk. De låter också lagningarna breda ut sig mer än hålen och gärna i knalliga färger. "Konststoppa så det syns", det tycker Katarinorna Evans och Brieditis blir bäst.

Små hål och irriterande fläckar

Själv tycker jag mest om små stoppade t-shirt-hål i stoppsöm. Non Stop kallas de, så förstår ni precis hur det ser ut. Broderade smågodisar på tråkgrå trikå gör verkligen plagget en tjänst. Det behöver för övrigt inte vara hål, även förargliga fläckar kan täckas över med tips från häftet och ytterligare ett plagg är räddat.

Våra tips

  1. Lappa

    Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

    Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 25 juni 2019