Stilsäkert och imponerande

En blivande författare. Så tror Krumelurs jury om Signe Pennlert som har vunnit skrivartävlingen hösten 2022. Torsdag 17 november var det högtidlig prisutdelning med besök av författaren Gustav Tegby.

En egen magisk plats. En plats där allt jobbigt från verklighetens vardag försvinner eller förvandlas. En plats att bära inom sig.

En sådan plats har huvudpersonen i novellen Skrubben. Skrubben är skriven av Signe Pennlert, och med den vann hon höstens skrivartävling för årskurs 6 och 7.

Juryns motivering

En glad flicka står i sagorummet på stadsbiblioteket och håller i ett diplom. Foto: Vicky Uhlander
Signe Pennlert vann skrivartävlingen med sin berättelse "Skrubben".

"En stilsäkert skriven berättelse om en imaginär plats som både är en oas för vila från verkligheten och en källa för livets alla färger och fantasi. Juryn är imponerad av en ung författare i vardande."

Så lyder motiveringen från föreningen Krumelurs jury.

Själv går Signe i klass 7D på Minervaskolan i Umeå. Förutom att skriva ägnar hon sig åt musik och dans på fritiden. Minabibliotek fick chansen att göra en mejl-intervju med henne.

Intervju med vinnaren

Hej Signe, grattis! Berätta, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen.
– Jag blev såklart jätteglad. Lite pirrig också, men mest glad.

Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Vi hade fått en skrivuppgift i skolan där vi skulle skriva om just det här temat. Min svenskalärare sa att man fick skicka in till tävlingen om man ville. Jag tänkte att det var bättre att ge det ett försök än att låta bli.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– Jag tänkte mest att det vore spännande att skriva om något som inte är en fysisk plats. Min valda plats påminner lite om det tankesätt som jag själv och många andra har. Alla människor är olika, även om de ser likadana ut på utsidan. Drömmar, tankar och fantasi är också delar av oss.

Tror du att du kommer skriva något mer?
– Jag skriver ganska ofta och har skrivit så länge jag kan minnas, så ja. Jag tror att jag kommer skriva mer.

Skrivartävlingens tema var ”Platsen”. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Just nu läser jag boken Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Jag brukar annars läsa böcker som är spännande, ofta deckare.

En man och en flicka står bredvid varandra i Sagorummet på stadsbiblioteket. Flickan håller i ett diplom. Båda ser glada ut. Foto: Vicky Uhlander
Författaren Gustav Tegby läste upp Signes vinnande novell.

Om du fick hälsa på i en bok, vilken skulle det vara? Varför?
– Just nu tänker jag ibland på hur det skulle vara att hälsa på i min historiebok. Eller någon som har med äldre tider att göra så att man får veta mer om vad som hände förr och hur folk tänkte då.

Prisutdelning med Gustav Tegby

Torsdag 17 november var det högtidlig prisutdelning på Umeå stadsbibliotek. Vinnar-berättelsen lästes upp av författaren Gustav Tegby. Signe fick ta emot 500 kronor och fina prisböcker.

Efter det berättade Gustav Tegby om sitt skrivande.

Skrivartävlingen anordnades av Krumelur - föreningen för unga ord i norr. Varje höst bjuder de in barn och ungdomar att skriva på ett speciellt tema. De ordnar också skrivardagar i början av sommarlovet. Läs mer på Krumelurs webbsida.

Läs Signes berättelse

 1. Skrubben

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Signe Pennlert har skrivit berättelsen som vann Krumelurs skrivartävling hösten 2022. Temat var "Platsen". Här kan du läsa Signes vinnande bidrag.

Låna böcker av Gustav Tegby

 1. De överblivnas armé

  Av: Tegby, Gustav
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Beröringen

  Av: Tegby, Gustav
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 18 november 2022