Stefans lilla gröna

Kan en bok om kompostering och syrad mört locka till gapskratt? Allt är möjligt för Stefans lilla gröna!

Det här är läsning att bli glad och inspireras av. Den lilla gröna är en odlingshandbok, men också en receptsamling, fotobok och en bok om livsfilosofi på samma gång. Vi får följa sångaren och musikern Stefan Sundström när han gräver i sin trädgård, fiskar, föder upp får och lagar mat tillsammans med familj och vänner. Det ekologiska helhetstänkandet finns med överallt och förmedlas på ett väldigt roligt och opretentiöst sätt.

Att njuta av livet

Vi får lära oss om lättodlade grönsaker och hur det går till att odla dem utan att behöva rensa ogräs, om att framställa sitt eget snus, hur du gör för att kunna hålla en flock hushållshöns och om allt gott som går att göra av mört och annan skräpfisk.

Det handlar om att leva enkelt, njuta av livet men också glädjen i att kunna sticka ett långfinger i ansiktet på den konsumtionskultur som säger att allt vi äter och använder måste komma från ett köpcentrum.

Konkreta råd och underbara fotografier

Visst är det enkelt och ger prydliga resultat att köpa nya raka brädor till sina odlingsbäddar, eller speciella glasburkar till de syrade grönsakerna, skriver Stefan Sundström, men den som känner för det kan komma långt med material man hittar hemma eller plockar ur en container. Det är faktiskt inte så noga!
Just det synsättet gör att jag tror att det här är en perfekt bok att sätta i händerna på en ung människa. En miljöintresserad person som vill göra något konkret, men inte har mycket pengar på fickan eller ork att läsa någon tegelsten om trädgårdsskötselns alla finesser.
Bilderna i boken är dessutom helt underbara. Fotografen Jeanette Andersson har följt Stefan Sundström runt när han gräver i komposten och matar hönor iförd kavaj och skinnbyxor och poserar bland sina prunkande tobaksblad i en trasig morgonrock.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Börja med höns

Av: Sievers, Anette Tipsat av: Sonja Viklund

Alla som drömmer om äta färska ägg från sin egen lilla hönsflock har massor av inspiration att hämta hos Anette Sievers.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 21 februari 2011