Stalpi

Trollen döljer sig i vår omgivning men vi undgår inte påverkan när de kommer för nära. Då kan det bli riktigt otäckt.

Av: Spjut, Stefan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

En varg fångas in för att flyttas. Det får ödesdigra konsekvenser för de två som har fått i uppdrag att sköta transporten. Vargen är inte någon vanlig varg. 

Att komma för nära

Stalpi är en skräckroman där realistiska vardagsskildringar samsas med övernaturliga inslag och en fristående uppföljare till Stefan Spjuts tidigare roman Stallo. I hans tolkning av svensk folktro befolkar trollen vår omgivning, men döljer sig effektivt för oss människor.  

Diana är läkare och bor med man och en femårig dotter i Kiruna. Hon var barndomsvän med Susso Myrén, som sökte och fann trollen i Stallo. Susso har dragit sig undan och hennes mamma Gudrun är orolig. Diana ger sig av till Sussos hus utanför Vittangi för att kolla läget och utan att veta vad det är hon ger sig in i. Att närma sig trollen går inte omärkt förbi och Susso har kommit för nära. 

En spännande och bitvis otäck bok som mellan varven skildrar vardagen på ett både träffande och avväpnande sätt. Så mycket hemskare då när krafter vi inte rår på tar sig in i det trygga och invanda. 

 1. Stallo

  Tips Av: Spjut, Stefan Tipsat av: Anna Östman

  Susso är på jakt efter en mystisk liten varelse, som hennes morfar råkade fotografera för länge sedan. Hennes kall påverkar alla i hennes omgivning och snart är både familj och vänner engagerade i sökandet, mer eller mindre frivilligt.

 2. Läsning ger Stefan Spjut inspiration

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  En gemensam nämnare i Stefan Spjuts romaner är djur och varelser av olika slag. Men för författaren bakom Fiskarens garn och Stallo är det böcker som ger den största inspirationen.

 3. Doktor Sömn

  Tips Av: King, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

  Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

 4. Färjan

  Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

  Det blir en blodig natt på färjan Baltic Charisma under färden över Östersjön.