Stöld

En brutal bok som upprör och berör samtidigt som den bidrar med kunskap om renskötarlivet.

Av: Laestadius, Ann-Helén
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

Nioåriga Elsa hittar sin kalv Nástegallu dödad. I den stunden tar hennes oskyldiga barndom slut. Hon skräms till tystnad av mannen som håller kalvens ena öra i handen. Elsa upptäcker att det inte är första gången som någon givit sig på renar.

Angelägen och omskakande

Åren går, hon blir vuxen och bevarar sin hemlighet. Samtidigt fortsätter den hänsynslösa tjuvjakten och hatet mot samer växer i det lilla samhället. Polisen känner till vad som pågår men förhåller sig passiva.

Stöld är en angelägen och omskakande bok. Ann-Hélen Laestadius drar sig inte för att ta upp svåra ämnen som självmord, nomadskolorna och inte minst rasism. Berättelsen är stundtals så spännande att det är svårt att sluta läsa. Det är också uppfriskande med en bok som skildrar livet i norra Sverige och som gör det så bra.

Jag rekommenderar Stöld till alla som bor i Sápmi men extra mycket till de som lever i södra Sverige. De som vill lära sig om urfolket samerna, deras historia, kultur och liv har mycket att hämta i denna bok.

 1. Inifrån Sápmi

  Tipsat av: Karin Råghall

  Samiska röster från förr och nu möter varandra i ny antologi.

 2. SMS från Soppero

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Eva Conradzon

  Eva Conradzon, samordnare av Samiska veckan i Umeå, tipsar om en bok om en ung samisk tjej.

 3. Vinterkväll

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Katarina Markström

  Lyssna på boktipset om Vinterkväll av Ann-Helén Laestadius, med bilder av Jessica Berglund. Katarina på Umeå stadsbibliotek tipsade under Barnens littfest 2021.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Matilda Nygren den 16 december 2022