Därför har vi sportlov

Går du i skolan i Västerbotten har du säkert sportlov i början av mars. I Göteborgstrakten är eleverna lediga i mitten av februari. Men hur gick det till att barn i Sverige fick en ledig vintervecka?

Vecka 10 är det sportlov för elever i bland annat Västerbotten, Jämtland och Norrbotten. Totalt finns det fem sportlovsveckor. Först är Göteborg med omnejd, i vecka 7. Sist är Jokkmokk, där har skoleleverna ledigt i vecka 11.

En kall och stängd skola

Skolelever i olika kommuner i Sverige började få sportlov under Andra världskriget, på 1940-talet. Vintrarna var kalla och skolorna värmdes upp genom att man eldade kol eller koks (en variant av kol). På grund av kriget var det svårt att importera bränsle, och dyrt. För att spara pengar genom att inte värma upp skolorna, fick skoleleverna ledigt. Så startade sportlovet, som också kallades bränslelov eller kokslov.

En annan fördel med ett skollov under den kalla februarimånaden var att spridningen av förkylningar och andra sjukdomar bland eleverna minskade. I dag kallar många vuxna februari för vabruari, eftersom många barn är hemma sjuka just i den månaden, och de vuxna vabbar.

Friska och aktiva barn

Skidåkning vid Gamla Uppsala högar, Gamla Uppsala
Skidåkning vid Gamla Uppsala högar, Gamla Uppsala. Foto: Uppsala-bild, CC BY-NC-ND
Vad skulle eleverna göra med en ledig vecka i februari? Då på 1940-talet fick alla familjer i Sverige  en broschyr hemskickad, från något som hette Statens idrotts- och friluftsstyrelse. Där uppmuntrades barn och föräldrar att vara sparsamma och aktiva.

Att använda den lediga veckan till friluftsaktiviteter blev snabbt populärt. Många som bodde i städer åkte på fjällresor, till svenska fjäll och utomlands. Numera är sportlovet utspritt över fem veckor. Tänk annars hur det skulle vara, om alla lediga barn skulle behöva stå i samma, långa liftkö.

Tips för sportlovet

Det är ju verkligen inte alla som far till fjällen på lovet. Eller som reser bort över huvudtaget. Är du hemma finns det mycket roligt att göra på biblioteken.

Som vanligt finns det också en massa bra böcker att låna. Kolla i tipslistan, kanske ska du läsa en bok om någon annans sportlov.

Puffbild: pgmart/Bigstock

Sportlov på biblioteken

  1. Idéer för lovet

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Här är tips på läsning och annat du kan göra via webbsidor på internet eller appar i en smart mobil eller surfplatta.

  2. Läs om sportlovet

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Här är böcker om sportlov, både vardagligt och magiskt. Sportlov kan förstås också vara ett läslov. Hemma eller på resa.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 23 februari 2018