Spetshäxan

Detta är en otroligt fängslande och välskriven bok om en föräldralös flicka. Den utspelar sig under 1700-talet då många var fattiga.

Man får veta mycket om hur barnen kunde bli behandlade men även om vad folk åt och drack samt vilka kläder som var moderna.

Boken handlar om Anna Christina som är ett av de fattiga barnen som övergavs av sin mamma och lämnades till en änglamakerska för att dö.

Knyppelbarn

Få barn överlever tiden hos  en änglamakerska men Anna Christina klarar sig och rymmer till slut iväg från den elaka gumman som tagit hand om henne. 

Väl ute på landsvägen möter hon en kvinna och blir erbjuden att knyppla spetsar mot mat och husrum, men det är inte för inte som kvinnan kallas för Spetshäxan...

Det är flera barn som knypplar spetsar för Spetshäxan och livet som knyppelbarn är hårt och slitsamt. Barnen får inte så mycket mat och en del dör av enkla sjukdomar. Trots det finns ljuspunkter hos spetshäxan som blir avgörande för Anna Christinas framtid.

Det faktum att hon har ett ovanligt vackert hår och en vacker sångröst leder henne också till nya äventyr tillsammans med sin vän Lill-Axel. Anna Christinas öde är verkligen spännande och jag höll tummarna hela tiden för att allt skulle gå bra för henne!