Spelman och en sjuhelsickes berättare

Thomas Andersson har länge varit en betydelsefull person för folkmusiken i Västerbotten. För honom själv är både hambo och Qi gong betydelsefulla inslag i vardagen.

Speleman med fiol
Det var byadag i Bygdsiljum med fotbollsmatch och dans. Thomas Andersson var fyra eller fem år och fick följa med sina föräldrar till dansbanan. Där placerades han på åskådarplats och fick se sina dagars upphov ge sig hän i gammeldansens virvlar.

Ett musikaliskt utbrott

Då hände det som kom att ge hans fortsatta liv en klar och tydlig inriktning. Han beskriver det som att han fick ett musikaliskt utbrott. Han kunde plötsligt inte stå stilla utan började till omgivningens oförställda munterhet skaka loss.

Det han hörde var en hambo. Det extatiska utbrottet var nog över på några minuter och visst tyckte han att det var lite pinsamt att ha allas blickar på sig men musiken hade öppnat dörren till en ny värld. Och än idag så där en 40 år senare anser han att hambon är en gravt underskattad musikart.

Fiolen kom med 1970-talet och gröna vågen. Efter att ha klarat sex ackord på gitarren sveptes han nu med av folkmusikentusiasmen som spred sig som en löpeld över landet. Han träffade Gnid & Dragare från Umeå, gick på låtkurser och deltog på spelmansstämmor.

Fann sitt musikaliska sammanhang

Thomas Andersson
1978 åkte Thomas Andersson runt i Västerbotten och dokumenterade spelmän och spelmansmusik för DAUM. Han träffade spelmän med olika uttryck och personlighet, som den gedigne hemmaspelaren Sven Högström i Estersmark och Alfred Nilsson i Marsvik, musikalisk arvtagare till Tursarna, en legendarisk spelmanssläkt. Här fann han det sammanhang som kom att bli hans eget och den tradition han kunde ta spjärn mot.

1977 blev han en av Burträskara som på samma sätt som J P Nyströms och Norrlåtar i Norrbotten hade sin början i en lokal tradition.

Han utbildade sig sedan på Malungs folkhögskola där Johnny Soling fick honom att inse att musiklärarskapet var hans hans öde. Två år på fiolpedagoglinjen vid Musikhögskolan fick honom att börja använda sig av den analytiska hjärnhalvan, en del som dittills legat i träda om man får tro honom själv.

De berättande föreställningarna

Någonting fattades ändå trots den gedigna utbildningen. I mötet med lärarinnan Greta Jonsson från Örträsk förstod han vad det handlade om: berättandet. Här fanns plötsligt en möjlighet att paketera två uttrycksformer till en ny kombination, berättarföreställningen.

Speleman på trasmatta
Det började med Vittras polska och fortsatte med Lappspelmannen. Med Flickorna i Fagervik var succén ett faktum och Thomas Andersson fann sig surfande på en framgångsvåg av omvälvande slag. Sen kom Finnforsrövarna, 1809 i kärlek och krig och nu senast Bland vittror änglar och folk, som han gjorde succé med på Berättarfestivalen i Ljungby

Framgången har haft sitt pris. Under resans gång blev föreställningarna för många och tiden för knapp för återhämtning. Spelmannen och berättaren gick in i väggen och ett gammalt hjärtfel gjorde sig påmint.

Musik som forcerar barriärer

Med Tai chi och Qi gong har han så sakteliga kommit tillbaka till ett mer vanligt liv. Men han sovrar mellan anbuden och tillbringar mycket tid snickrandes på stugan i Bygdsiljum, en nog så verksam rehabilitering för en spelman som gillar att ta ut svängarna.

Thomas Andersson talar om hur berättandet och musiken tillsammans kan forcera barriärer och nå innanför skalet på den mest svårflörtade publik. I 1809 i kärlek och krig berättas i ett avsnitt hur de döda återvänder från slagfältet.

På genuin bondska berättar han historien och Torbjörn Näsbom spelar en Bachsonat på nyckelharpa. Vid ett tillfälle när publiken består av "hårdrockssnubbar från högstadiet" händer det mirakulösa att musiken förmår åhörarna att sänka garden och ta till sig texten om det svåra, om döden. Ett motstånd är övervunnet och ett samtal är möjligt. Konsten har gjort sitt!

Text, foto och illustrationer: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

7. Folkmusikboken

Publiceringsår: 1980

8. Svensk folkmusik