Spegeln

Något märkligt och hotfullt pågår i byn som Jack plötsligt måste flytta till. Det verkar som om det hänger ihop med honom själv.

Av: Barnhill, Kelly
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

När Jacks mamma och pappa skiljer sig blir han tvungen att flytta till sin moster och morbror i byn Hazelwood. Det hela är mycket förvirrande. Jacks mamma har i och för sig aldrig riktigt sett honom, men nu är det värre än vanligt. Han får ingen bra förklaring till varför han inte får vara kvar hemma.

Ett nytt och annorlunda hem

I det nya hemmet är allt annorlunda: Moster och morbror kramar honom och verkar både glada och rädda. I sitt fotoalbum har de ett foto av Jack. Han har aldrig tidigare sett en bild av sig själv, för på alla foton hemma är det bara hans mamma, pappa och storebror som är med. Han har tejpat dit små teckningar av sitt eget ansikte så att det ska kännas bättre.

Över huvud taget är det mycket få personer som någonsin har lagt märke till Jack, och han har aldrig haft några vänner. Men i den här byn syns han. Han får till och med vänner, och de berättar för honom att många barn har försvunnit under årens lopp, men de flesta glömmer bort att de någonsin existerat.

Vem är Jack egentligen?

Av sin morbror får Jack en bok som heter Hazelwoods hemliga historia. Motvilligt läser han den underliga berättelsen om härskarinnan under jorden. Hennes barn har blivit utbytt mot ett vanligt människobarn för att en ond person ville skaffa sig magiska krafter.

Jack tror inte på magi, men det går inte att blunda för att det är något som är väldigt fel i Hazelwood. Det verkar också som om hela byn har väntat på just honom.

Spegeln är en krypande obehaglig och inte alldeles enkel historia. Ryslig sommarläsning för dig som gillar skräcksagor.

Hos provläs.se kan du läsa de första tio sidorna i boken (länken öppnas i ett nytt fönster)

Kyrkogårdsboken

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Anna Croné

Det är natt och dimman ligger tät. Mannen Jack går in i ett hus med uppdrag att utplåna en hel familj.

Spindelbarnen

Av: Wessnert, Gudrun Tipsat av: Amanda, åk 6 Minervaskolan

När man väl börjat läsa, går det omöjligen att sluta!