Special topics in calamity physics

En intrikat romanvärld med intellektuella referenser som är till lika delar underhållande och utmattande.

Blue van Meer reser runt USA med sin pappa Gareth. Han är en framstående akademiker som vigt sitt liv åt att undervisa på skolor som inte har så högt anseende. Mamman dog i en bilolycka när Blue var fem år.

Hamnar i en exklusiv krets

Det betyder att Blue får byta skola nästan varje termin. Trots det är hon en väldigt framgångsrik elev och har siktet inställt på Harvard. Inför det sista läsåret innan Blue ska börja på universitetet flyttar de till Stockton, en stillsam stad i Appalacherna i North Carolina.

Nästan omedelbart stöter de ihop med en mörkhårig kvinna som visar sig vara lärare på Blues nya skola, Hannah Schneider. Gareth van Meer som alltid lockar till sig de mest osannolika damer reagerar knappt. Blue däremot blir fascinerad, och Hannah själv verkar nästan lika intresserad av Blue.

Tillsammans med en handfull populära elever på skolan ses de hemma hos Hanna Schneider på helgerna. Blue är en udda fågel jämfört med de andra ungdomarna och undrar ganska ofta vad hon gör i deras sällskap. Men fascinationen för Hannah gör att Blue inte kan låta bli att dyka upp helg efter helg.

Två osannolika dödsfall

Det vilar en mystik kring Hannah. Hon är undflyende när hon får frågor om sin bakgrund och om sin person. Och hon verkar dölja sidor som är olustiga.

Efter ett dödsfall under en fest hemma hos Hannah förändras situationen. Hannah blir märkbart påverkad. Några månader senare är hon själv död.

Blue försöker förstå vad som hänt och det leder in henne i en osannolik spiral av teorier och händelser som får henne att ifrågasätta allt hon varit med om.

Imponerande romanvärld

Special topics in calamity physics är späckad med litterära referenser, parenteser och inskjutna associationer. Till en början upplever jag dem som ganska enerverande. Men efterhand blir de till en del av författarens språk och den intrikata handlingen sveper iväg med mig. Romanbygget imponerar med sin detaljrikedom och lämnar mig lätt omtöcknad efter sista sidan.

Bokens svenska titel är Fördjupade studier i katastroffysik.

 

Night film

Av: Pessl, Marisha Tipsat av: Anna Sahlén

När journalisten Scott McGrath får veta att dottern till en känd skräckfilmsregissör tagit sitt liv börjar han återigen nysta i ett ämne som några år tidigare fick honom att förlora allt.