Sparveln som fortfarande fängslar

När vi ringer vår resebyråman för att ordna flygbiljetter till Barbro Lindgren inför hennes Umeåbesök är det första han vill veta om det verkligen är fråga om den Barbro Lindgren, "Lorangas mamma".

Barbro Lindgren (foto: Anders Larsson)
Jo, just den Barbro Lindgren rör det sig om, en av våra mest lästa och uppskattade barnboksförfattare! Böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang som kom redan 1969 och 1970 har blivit moderna klassiker och finns nu både som tecknad film, teater och opera. Dessutom är hon en sparsmakad poet med sinne för det udda och avsigkomna.


Etiketter är inte viktiga

Rikligt belönad har hon blivit både för sina barnböcker och sin poesi. Senast fick hon Selma Lagerlöfpriset "För ett författarskap i sann kavaljersanda och med ett unikt tonfall. Där finns konkretion och poesi, eftertanke och full fart, sorg och gapskratt, vemod och livsglädje. Det är okonstlad stor konst som aldrig viker en tum från barnets sida".
 
Hon har något för alla åldrar och etiketter som barn- eller vuxenböcker är inte längre så viktiga.
 
För några veckor sen kunde man i DN ta del av en lista med hundra barnboksförfattare och deras viktigaste, omistliga, verk. Där finns hon naturligtvis med. Med tretton titlar dessutom, mer än någon annan kan ståta med.
Nu kommer Hälsningar från Sparveln för alla dom som en gång läst och fångats av de tre självbiografiska böckerna Lilla Sparvel, Bara Sparvel och Stora Sparvel som kom i slutet av 1970-talet. Här möter vi Barbros familj och vänner, får ta del av hennes första skrivarförsök och första refuseringsbrevet, undertecknat av Astrid Lindgren själv.
 

Sparveln talade direkt till Karin

Karin Jonsson (foto: Samuel Pettersson)
Sparvelböckerna har haft betydelse för många. De har bland annat blivit till trogna följeslagare för Karin Jansson i Umeå. Hon upptäckte Sparveln redan i tvåan och fångades bums av tilltalet i böckerna. Det kändes som om Sparvel talade direkt till henne - utan någon vuxen författare som förmedlande länk.
 
– Ibland kändes det obehagligt och knepigt, men just så var ju ofta själva livet. Man kunde inte alltid prata med sina föräldrar om det som var svårt. Då fanns Sparvel där. Hon berättade om det allra hemligaste och mest förbjudna. Det var något nytt! Ingen välmenande vuxencensur, inga pekpinnar och helt osentimentalt. Ett barn som kunde förmedla sånt som man själv inte kunde sätta ord på. Det var nog det som var det viktigaste, säger Karin, som återkommit till serien under åren.
 

Kan läsas om igen

– Ofta händer det att man blir besviken när man går tillbaka till böcker som en gång betytt mycket för en själv. Så var det inte med Barbro Lindgrens böcker. Dom står sig och kan läsas om och om igen. Jag känner direkt igen mig och känner respekt för det barn jag var och de känslor jag hade då.
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Anders Larsson (bilden på Barbro Lindgren) och Samuel Pettersson (bilden på Karin Jonsson)
 
 

 

 1. Loranga, Masarin och Dartanjang

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1969
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Hälsningar från Sparveln

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 3. Lilla Sparvel

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1976
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Stora Sparvel

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Bara Sparvel

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Det är roligt att veta bäst

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Hans Millgård

  En bra sak med att åldras är att man vågar säja precis vad man tycker. Man struntar i om man gör bort sig och behöver inte låtsas eller göra till sig. Man blir kort sagt friare.

 2. Gogos vita barn

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Åsa Grenholm

  ” En dag säger Pelles pappa: - Nu ska jag åka långt bort till ett annat land. Och du får följa med.”

 3. Mamman och den vilda bebin

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Clara Jacobsson

  Att finna tröst i böckernas värld ägnar sig väl många läsare åt. För mig är just nu den bästa terapin att läsa Barbro Lindgrens bilderbok Mamman och den vilda bebin.

 4. Nöff nöff Benny

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Annika Edlund

  Benny ska passa lillebror. De ska gå ut och nöffa. Mamma säger att Benny måste akta så att lillebror inte ramlar i pölen. Självklart!

 5. Längst inne i mitt huvud

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Hans Millgård

  Ibland kan man behöva ett tröstens ord. Livet eller kanske man själv har ställt till det.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 9 september 2008