Spöken och spioner

Följ med kusinerna Karlsson i jakten på spöken, tjuvar och förfalskare. På Doppingön, där barnen tillbringar sitt sommarlov, händer många oväntade saker.

Systrarna Julia, 12 år och Humlan, 9 år ska tillbringa sommarlovet hos moster Frida på Doppingön, när deras föräldrar är på forskningsuppdrag i Indien. Systrarna minns tidigare möten med sin konstiga moster, som är skulptör och har en viss förmåga att glömma mattider och annat väsentligt. Därför vill de inte gärna vara hos henne på lovet. Hur ska hon kunna ta hand om dem?

Kusinerna

Inte blir det bättre när de får veta att även kusinerna George och Alex ska vara hos sin moster på ön, under tiden deras föräldrar arbetar. De känner inte varandra och systrarna misstänker att det kommer att bli ett tråkigt sommarlov. Som tur är visar det sig att George är en trevlig, långhårig kille med talang för att rita och måla. Han och Julia avslöjar genast sina hemligheter för varandra. Alex visar sig kunna både laga mat och tala svenska, så kusinerna behöver inte svälta på ön och kan göra sig förstådda.

Mystiska saker på ön

Moster Frida tar emot dem på ön, och alla kusinerna gör sig hemmastadda. Knappt hinner de utforska alla möjligheter till bad, fiske och klättring som finns på ön, innan Humlan hör mystiska ljud och Julia ser ett vitt spöke som svävar fram. Moster Frida erkänner att även hon är orolig, eftersom matkonserver försvunnit från källaren den sista tiden. Som om detta inte är nog måste Frida lämna barnen ensamma på ön för att åka in till fastlandet för att ställa ut sina skulpturer på ett galleri.

Ensamma på ön

När Frida åkt iväg från ön bestämmer kusinerna sig för att försöka ta reda på vem som stjäl mosters konserver. När de ser rök stiga upp ur skogen förstår de att de inte är helt ensamma på ön. Beväpnade med krocketklubba och understödda av Kattrackarn och hästen Gervir följer de spåren som den osynlige besökaren lämnat efter sig på ön. Kan det vara konservtjuven som de hittat spåren av?

Under tiden har moster Frida fått ett eget problem på halsen. Någon kopierar hennes skulturer och säljer dem i hennes namn. Med hjälp av kusinerna kommer även hon konsttjuven på spåret.

Fortsättning följer…

Berättelsen om kusinerna Karlsson är spännande och fylld av dramatiska situationer. Men den är även väldigt rolig, vilket lättar upp den täta stämningen. I takt med att de fyra kusinerna lär känna varandra bättre får läsaren också en djupare inblick i deras liv och olika personligheter. Och när kusinerna lämnar ön efter att ha löst mysterierna, får vi löfte om att snart träffa dem igen i en ny spännande historia!

För dig som är sugen på fransk matlagning, avslutas boken med några av Alex franska recept…

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 13 juli 2012