Sovande jättar

Sylvain Neuvel gör väldigt mycket rätt i sin science fiction-debut.

Som ung faller Rose Franklin ner i en grop. Det leder till upptäckten av en stor metallhand. Som vuxen deltar hon i ett projekt som söker efter andra delar av vad som verkar vara en jättelik slumrande robot. Vilka har lämnat den där och varför? Mer än så behöver du kanske inte veta innan du kastar dig in i Themis-serien som består av tre böcker.

Äventyr, fantasi och filosofi

Sylvain Neuvel använder sig av intervjuer, dokument och nyhetsartiklar för att driva berättelsen framåt. Det fungerar oväntat bra. Precis som i viss skräcklitteratur vaggas läsaren in i en sorts realism innan det dyker upp mer fantasifulla element, och det är kanske här bokens största styrka ligger. Innan du vet ordet av är du indragen i berättelsen som innehåller tvära vändningar, diskuterar filosofi och blir riktigt spännande.

Jag uppskattar blandningen av äventyr, fantasi och frågeställningar som baseras på saker som skulle kunna hända. Hur kommer vi att reagera när vi möter en annan civilisation? Vad kan en sådan vilja oss?

Fler tips

  1. The book of strange new things

    Av: Faber, Michel Tipsat av: Anna Sahlén

    Vad händer med en relation när den till största delen kommer att präglas av avstånd?

  2. Annihilation

    Av: VanderMeer, Jeff Tipsat av: Lennart Kihlberg

    Ännu en expedition ska bege sig till Area X. Alla tidigare expeditioner har slutat med att medlemmarna försvunnit eller dött.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 13 december 2019