Sorgens princip

Esther jobbar med att byta ut människors mekaniska proteser i en dystopisk framtid. Jordens klimat är här räddat, men till vilket pris?

I en nära framtid har klimatförändringarna avvärjts genom bland annat biohackning. En fjärde termodynamisk princip har hittats, vilken gör det möjligt att utvinna energi ur känslor. Närmare bestämt dräneras människor på sorg, vilket visat sig vara en fantastiskt effektiv och långsiktig möjlighet till stora energiuttag. En av följderna blev att världen snabbt delades upp i stationära människor som bor kvar i sina hemorter, och de kringflyttande som lever mobila liv.

Människoliv inte mycket värda

Esther är en sådan bofast. Hon är läkare, vilket i denna framtid går att likställa med ett lågavlönat mekanikerjobb. Hon byter ut mekaniska proteser åt knegare på ett företag. Men proteserna är inte kompatibla med andra företag och på så sätt hålls bofasta kvar i princip som livegna.

Esther möter Forourgh, som är någon slags upphöjd skribent, men som har drabbats av stor sorg när hennes barn plötsligt dog. När Esther börjar göra efterforskningar om Foroughs bakgrund upptäcker hon att allt inte står rätt till. Trots befästa internationella överenskommelser verkar det förekomma oegentligheter på ett stort känslo-energibolag.

 

 

 

Fler boktips

 1. Fallvatten

  Av: Niemi, Mikael Tipsat av: Sonja Viklund

  Lika mäktig och omtumlande som sin titel är Mikael Niemis norrbottniska thriller om en rasande natur och otämjda känslor.

 2. Löpa varg

  Av: Ekman, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

  Spännande berättelse med en känsla och ett språk som berör.

 3. Kronprinsessan

  Av: Holst, Hanne-Vibeke Tipsat av: Åza Sjöstam

  Kronprinsessan utspelar sig i politikens värld i 2000-talets Danmark.

 4. Shikasta

  Av: Lessing, Doris Tipsat av: Aina Gustavsson

  Shikasta är den första boken i en serie, Canopus i Argo. Det är en roman i gränslandet mellan science fiction och realistisk samhällskritik.

 5. Blå

  Av: Lunde, Maja Tipsat av: Annika Winning

  En far och en dotter flyr sin hemstad i en oroväckande aktuell bok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 17 mars 2023