Om sorg och död för 9-12-åringar

Tips på böcker som handlar om döden och sorg. Här finns både böcker om mer stillsam sorg och böcker som får dig att fulgråta.

Bokomslag med illustration av en familj där tre är nära varandra och den fjärde en armslängd bort.
Ibland letar sig bara en stilla tår ut ur ögonvrån. Men ibland behöver vi fulgråta rejält för att få ur oss det onda och ledsna. Då kan böckerna i den här listan fungera som bra utlösare. De handlar om sjuka anhöriga, om mammor i koma eller rentav om döden.

Läs mer om böckerna eller hoppa direkt till listan i slutet.

Om en döende mamma

Den gråtigaste av alla fulgråtarböcker är jag och min kollega Anna överens om. Det är Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson. En dag kom Anna och tipsade mig om denna bok med orden: "Om du vill läsa en bra bok ska du läsa denna, men sitt inte bland folk, för du kommer att fulgråta." Efter att jag läst den kunde jag bara hålla med.

På förlagets hemsida kan man läsa följande om boken:

"Leas mamma ska dö. Lea hatar läkarna som inte kan ge henne rätt medicin och hon hatar slangarna under mammas näsa och hennes andfådda andetag. Och hon hatar Noa. Noa som varit hennes bästis hela livet, men inte är det längre. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar med king på skolgården och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare."

Jag hulkade mig igenom de sista sidorna av boken. Den är så bra. Och fruktansvärt sorglig.

En mamma i koma

Bokomslaget med ett fotografi av en mörkhårig flicka under vatten som är omgiven av luftbubblor.
Innan jag läste det mästerverket intog Valarnas sång av Jacqueline Wilson förstaplatsen på min fulgråtarlista. Där får vi möta Ella som vuxit upp ensam med sin mamma. Nu har mamman träffat Jack som flyttar in hos dem och snart är en bebis på väg. Ella gillar inte Jack och är utöver det också svartsjuk.

Under förlossningen uppstår problem som gör att mamma hamnar i koma. Nu måste Ella och Jack hjälpas åt att ta hand om lillebror Samson. I skolan lär Ella sig om valar och deras sång som kan höras flera kilometer genom vattnet. Kanske kan valsång väcka mamma ur koman? Varning för fulgråt. Ladda upp med näsduk.

Döden i närheten

Det finns också flera böcker som får mig att både le genom tårarna och krama mitt ömma hjärta.

I Fyra minuter över tolv av Conny Palmqvist möter vi Nicolaus som befinner sig på sjukhus eftersom hans mamma är mycket nära döden efter kampen mot sin cancer. Men han hatar att sitta och bara vänta på döden. Döden som inte ens borde finnas. Han måste bort därifrån.

Magisk realism tar honom via hissen till slutstationen. Slutstationen dit alla ska någon gång. Klockan är fyra minuter över tolv, och Nicolaus har stannat tiden två minuter innan hans mamma ska dö. Men vad gör man om man kan stanna tiden, och till och med resa i tiden?

När bästa vännen dör och den påföljande sorgen kan man läsa om i Sanningen om maneter av Ali Benjamin, eller i För att vi hör ihop av Klara Krantz

Böcker där huvudpersonen har en dödlig sjukdom är till exempel Sannare än sant av Dan Gemeinhart eller allåldersboken Du är modigast av Christina Wahldén.

Döende farfar och död bror

När det börjar närma sig att en farfar ska dö och olika sätt att handskas med det handlar Rymlingarna av Ulf Stark om. Pappa har mycket svårt att acceptera att hans pappa blivit äldre och ligger på sjukhus. Farfar själv vill återuppleva skärgårdsön där han var som lyckligast.

Farfar tar hjälp av barnbarnet Lill-Gottfrid. Tillsammans rymmer de för att göra en sista resa. Det här är en äventyrsroman fylld av värme och humor med döden som fond.

Marta Söderbergs ungdomsbok Det värsta har redan hänt handlar om tiden efter att Biancas syskon dött. Hon har precis gått ut nian och får sommarjobb som städare. En dag får hon och en kollega i uppdrag att städa ur en lägenhet vars hyresgäst har blivit mördad. Bianca börjar undersöka mordet men det enda hon finner är sin egen sorg. En otroligt vacker bok om sorg.

mellanåldersböcker om döden och sorg

  1. Kompisboken om sorg

    Av: Polfeldt, Lotta Tipsat av: Annika Edlund

    Varje år mister 3000 barn och ungdomar en förälder eller ett syskon. Läs om hur ungdomar vill att kompisar ska vara eller inte vara och att både gråt och skratt behövs.

Målgrupp:

Skrivet av: Malin Granberg den 4 april 2023