Sons and lovers

Klassiker som censurerades i sin första utgåva. En roman om en familjs förhållanden till varandra och sina respektive, som är intressant även när handlingen står stilla.

Gertrude Coppard, en ungmö från medelklassen, faller för gruvarbetaren Walter Morel. De gifter sig och flyttar in i ett hus, allting går som på räls i början men det dröjer inte länge innan de börja bråka och Walter börja tillbringa sina kvällar på puben. Gertrude blir hemma med den nyfödda sonen William. De utvecklar ett stark band och delar samma syn på den odugliga alkoholisten som ska vara man och far.

Modern och hennes söner

Familjen utökas med en dotter, Annie, och en son, Paul. Paul är blyg av sig och vill inget hellre än att få lite av sin mors uppmärksamhet, men hon har bara ögon för William. Gertrudes äldsta son är mycket framgångsrik, stilig och tjänar bra med pengar. Enligt hans mor finns det ingen kvinna som förtjänar honom, så när han kommer hem med sin fästmö blir det kaos.

William till London så småningom och lämnar sin mor. Getrude låter med tiden Paul ta sin storebrors plats. Allting Paul gör, gör han för sin mamma. När han får ett efterlängtat jobb som konstnär delar han sin lön med henne. Han rådfrågar henne om allt. När han träffar och faller för en ung flicka vid namn Miriam upptäcker han nya konflikter kring lojalitet. 

Ny och oavkortad utgåva

Söner och älskare var revolutionerande för sin tid. Språket D H Lawrence använder ansågs för sexuellt och därför opassande. När han försökte ge ut boken tvingades han att stryka stora delar av inledningen. Ordvalen ändrades också flera gånger när de ansågs för vulgära.

Författaren själv hade inte mycket att säga till om då, han var pank och desperat behövde få boken publicerad. Därför tycker jag att man ska läsa nyutgåvan som innehåller den oavkortade texten.

Att jag kom att läsa Söner och älskare är lite av en slump, en tillfällighet eller kanske ödet. Vi hade läst en bok av Aidan Chambers i skolan och fick möjligheten att träffa honom när han var i Umeå. Under sin föreläsning berättade han om en bok han hade läst under sina tonår, Sons and lovers, och sa till oss att den boken hade rört honom djupt. Han rekommenderade oss inte att läsa den eftersom den är så lång och med ett gammal och krångligt språk.

Mästerverk som är svårt att lägga ifrån sig

Några månader senaren läste jag en intervju med en av mina idoler, som där nämnde Sons and lovers. Jag tänkte igen att jag måste läsa den, men det var inte förrän titeln har kommit upp tre gånger jag faktiskt såg till att låna boken och börja läsa. När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte sluta.

Det händer inte nödvändigtvis något hela tiden men författaren lyckas ändå hålla berättelsen intressant rakt igenom. Det är inte en typisk kärleksbok, utan mer en bok om familje- och kärleksförhållanden. Jag gillar i vanliga fall inte kärlekshistorier, men den här boken är i min mening ett mästerverk.


 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Saga den 1 november 2013