Sonny boy

Om detta hade varit ett tv-program skulle det har blivit en fascinerande och fängslande dokusåpa. Alla ingredienser finns: svek, fattigdom, lycka, mod, rädsla, glädje, kärlek, misstag. Men nu är det en dokumentärroman och man får återigen bevis på att verkligheten överträffar sagan.

Av: Zijl, Annejet van der
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna
Annejet van der Zijl skriver osentimentalt men omsorgsfullt. Hon bygger sin berättelse på dagboksanteckningar, intervjuer, brev och fotografier som hon har fått tillgång till. Hon flätar in fakta om krisåren och andra världskriget och väver fram en bild av ett ovanligt familjeöde som känns äkta och genuint. Det blir en ögonvittnesberättelse, en bok som man inte kan sluta läsa.
 
Tiden är mellankrigstid. Än lever man livets glada dagar men snart kommer börskraschen och Nederländerna faller djupt ned i en ekonomisk kris som påverkar inte bara livet i moderlandet utan också förhållandena i kolonierna i Öst- och Väst-Indien.
 
Hon blir blixtförälskad i sin förste man, men omgivningen ser inte med blida ögon på deras relation. En katolsk flicka som gifter sig med en protestant, det håller aldrig. Men hon framhärdar, och föräldrarna ger med sig. I rask takt föder hon fyra barn, men när familjen flyttar till det strängt religiösa, protestantiska Zeeland från det mondäna livet i det katolska Brabant börjar hon se på sin make med nya ögon. Hon känner sig kvävd, instängd. Till sist går maken med på skilsmässa, men endast om hon avstår från rätten att träffa sina barn. Hon accepterar villkoret, men hon glömmer aldrig sina barn. Hon är frånskild, fattig och utan yrkesutbildning. Enda möjligheten för en kvinna i hennes ställning att överleva ekonomiskt är att öppna ett pensionat.
 
Han är mörkhyad student från kolonierna. Han är desillusionerad, men försöker upprätthålla ett värdigt liv i moderlandet. Kontrasterna är stora. Därhemma i Surinam tillhörde han det övre skiktet i samhället. Här i det kalla och fuktiga Holland ser han saker som han aldrig drömt om i sitt tidigare liv. Han hoppar av studierna och försöker gå en kvällskurs i bokföring, samtidigt som han letar arbete. Han blir hyresgäst hos henne. De inleder ett kärleksförhållande. Skandalomsusat, för åldersskillnaden är stor och naturligtvis blir hon med barn. De gifter sig och äktenskapet håller, trots svåra prövningar.
 
Här skulle romanen kunna sluta, men författaren väljer att fortsätta. Den trygga tillvaron rasar samman som ett korthus när andra världskriget bryter ut. I stället för att ta hand om hyresgäster i sitt pensionat gömmer hon flyktingar i de tomma hyresrummen. Till en början går det riktigt bra, men naturligtvis blir de förrådda och hamnar i det ökända fängelset i Scheveningen. Därifrån skickas de så småningom till olika arbetsläger i Tyskland och de omkommer under vidriga omständigheter som så många andra.
 
I efterordet får man veta hur det har gått för de övriga personerna i boken.

Visshet

Av: Thien, Madeleine Tipsat av: Cecilia Englund

Gail hittar av en slump ett brev till fadern och där står att läsa att en kvinna vid namn Ani har gått bort.