Sommar och värme i böcker

Varmt ute, varmt inne, varmt i boken. Här har vi samlat tips på böcker där värmen eller sommaren spelar en stor roll.

Ax på ett sädesfält i kvällssol
Håll fast vid den varma årstiden även i de böcker du väljer att läsa i sommar. Här är några citat från klassiker som skildrar hetta och värme. Längre ned finns boktips.  

"Soldagar och regndagar avlöste varann, blåbärskarten började blåna och de hade hittat ett par bra smultronställen vid en äng." ur: Sommaren med Monika.

"Morgonsolen värmde mitt hår, strök ut märkena efter lakanen från min hud. Om tio minuter skulle jag gå och bada." ur Bonjour tristesse.

"Kupéns stråsäten höll nästan på att självantändas; kvinnan i sätet bredvid mitt svettades ner i sin vita kjolslinning. När hennes dagstidning blivit allt fuktigare under hennes fingrar gav hon efter för värmen med ett uppgivet utrop." ur: Den store Gatsby.

"Den tropiska, instängda värme som trottoarerna hade sugit upp hela dagen slog mig i ansiktet som en sista förolämning." ur: Glaskupan.

"Afrikahettan har kommit igen. Hela eftermiddagen ligger det som en rök av guldstoft i tung vindstilla över staden, och först med skymningen kommer svalka och lindring." ur: Doktor Glas.

  1. Cujo

    Av: King, Stephen
  2. Stål

    Av: Avallone, Silvia
 

Tema sol, värme och öken

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Ödslighet, storslagen natur, kameler, kärlek och passion. Vicky Uhlander har sammanfattat en diskussion med Annalena Hedman om böcker och film på temat öken och hetta.

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 23 juni 2022